PetteriLeino Sininen idea

Soinilla väärä kanta

Punavihreä oppositio vahvistettuna RKP:n edustajilla ilmoitti viime perjantaina (7.9.2018) jättävänsä epäluottamuslauseen ulkoministeri Timo Soinille, koska tämä uskonnolliseen vakaumukseensa perustuen vastustaa aborttia. Epäluottamuslauseen allekirjoittajien mielestä Soinilla on väärä kanta ja siksi hänen pitää erota ulkoministerin virasta.

Suomen poliittisessa historiassa epäluottamuslause yksittäiselle ministerille on harvinainen. Toki useampi ministeri on joutunut eromaan virastaan vastoin tahtoaan, mutta lähes poikkeuksetta silloin syynä on ollut moraalisesti moitittava käytös.

Tiettävästi edellinen ja myös ainoa puheittensa perusteella ministerin virasta eroamaan joutunut oli Rudolf Holsti vuonna 1938, kun hän alkoholin vaikutuksen alaisena haukkui Hitleriä Kansainliiton kokouksen yhteydessä järjestetyllä lounaalla. Holstin puheista syntyi tuolloin diplomaattinen konflikti. Soinin puheet eivät ole aiheuttaneet noottien vaihtoa, eikä ongelmia kansainvälisissä suhteissa.

Timo Soini ei ole toiminut epärehellisesti, ei puhunut vastoin totuutta eikä myöskään syyllistynyt virkavirheeseen. Hän on ollut aidosti ja rehellisesti sitä mieltä, mitä hänen uskonnolliseen vakaumukseen perustuva moraalikäsitys edellyttää. Ja sitä kantaa hän tunnustanut vuosikymmeniä.

Soini ilmaisi kantansa omassa henkilökohtaisessa blogissaan. Hän ei tehnyt sitä Ulkoministeriön viestintävälineissä, ei Eduskunnan ministeriaitiosta eikä kansainvälisillä foorumeilla edustaessaan Suomea. Toki ministerin julkisuuden ja yksityisyyden välinen ero on hiuksen hieno. Siitäkin huolimatta ministerillä on sananvapaus ja oikeus omaan mielipiteeseen.

Soinin aborttikannasta eli osallistumisesta kynttilämielenilmaukseen Kanadassa tehtiin useampi kantelu oikeuskanslerille, joka valvoo ministerien toimien laillisuutta. Oikeuskansleri ei ole vielä tehnyt ratkaisuaan Soinin tapauksessa. Huomautettakoon, ettei Soinin blogeista ole kukaan kannellut.

Vaikka opposition tehtävänä on kyseenalaistaa hallituksen luottamus, niin yksittäiseen ministeriin kohdistettu epäluottamuslause Soinin tapauksessa on harvinaisen tyylitöntä politiikan tekoa. Toivon, että Suomen politiikassa ei jatkossa nähdä vastaavia henkilön arvoihin kohdistettuja epäluottamuslauseita ja varsinkaan silloin, kun ei niistä ei ole osoitettavissa muuta haittaa kuin oma pöyristyminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat