PetteriLeino Sininen idea

Hillotolpan väärä merkitys

Timo Soini on mestari käyttämään suomen kielen moninaisuutta politiikan retoriikassa. Hillotolppa on yksi hänen yleiseen tietoisuuteen nostamista käsitteistä. Se on hevosmiesten ravislangia ja tarkoittaa tolppaa raviradan maaliviivalla olevaa paalua eli kohtaa, jossa voitot ratkaistaan. Kyseessä on siis positiivinen paikka.

Kun seuraa hillotolpan käyttöä perinteisessä tai sosiaalisessa mediassa, niin sitä käytetään negatiivisen mielikuvan luomiseksi. Se käsitetään eräänlaisena saavutettuna etuna, josta on vaikea luopua. Alkuperäinen Soinin käyttämä tarkoitus on joko tahattomasti tai tahallaan käännetty toiseen merkitykseen.

Politiikassa etenemistä voi kuvata eräänlaisena videopelinä, jossa aloitetaan alimmalta tasolta ja edetään tasolta toiselle, vaikeuskertoimen kasvaessa ja todennäköisyyden pienentyessä pelin edetessä. Lopullisena tavoitteena on voittaa vaalit ja päästä hallitusvastuuseen, sillä vain hallituspuolueella on todellista poliittista valtaa.

Tulevan poliitikon on ensin saavutettava kannatusta omassa puolueessaan, jotta hänet asetetaan kansanedustajaehdokkaaksi. Vaaleissa hänen on tultava valituksi eduskuntaan ja mahdollisimman suurella äänimäärällä. Jotta poliitikon puolueella on mahdollisuudet päästä hallitukseen, on hänen puolueensa joko voitettava vaalit tai puolueen johdon oltava erinomaisia neuvottelijoita. Jos hallitusneuvottelut menevät hyvin, niin poliitikolla on oltava sekä riittävästi kannatusta oman puolueensa sisällä että kosolti onnea, jotta voi tarttua ministerinsalkkuun. Kun on voittanut vaalit, on hillotolppa saavutettu.

Timo Soinille hillotolppa tarkoitti vaalien voittamista ja sen mahdollistamana oman puolueensa saattamista hallitusvastuuseen. Minun käsittääkseni he, jotka kovasti yhdistävät Sinisiä hillotolppaan, ovat niitä, jotka toivovat eniten Sinisten voittavan vaalit ja pääsevän uudelleen hallitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hillotolppa on äärioikeiston anti suomenkielelle. Kieltämättä kuulostaa kundaliinijoogan fetissin suomennokselta.

Tapio Lehtimäki

Ovatko raviharrastajat siis äärioikeistoa? En olisi ikinä uskonut Valtosta ja Allanista...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Hallitusvastuussa oleminen on ollut kasvua uusille ministereille Soinille, Terholle, Niinistölle, Mattilalle ja Lindströmille.

Siinä tilanteessa myös puolueen jäsenten tulisi ja olisi tullut kasvaa.
Kaikki eivät kasvaneet. Eräs ilmaisi ajatuksensa puoluekokouksessa kesäkuussa 2017: Hallituksia tulee ja menee.
-Ajattelin, että ei se ihan noin yksinkertaista ole.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ravimaailma on minulle ventovieras enkä tiennyt että hillotolppa on hevosmiesten sanastoa. Toisaalta en ole koskaan ajatellut että hillotolpassa olisi saavuttajalleen jotain negatiivista.

Kuuluuko raveissa hillotolpan saavuttaneen jäädä roikkumaan siihen kaksi käsin tai kavioin siinäkin tapauksessa, että edellytykset sen uudelleen saavuttamiseksi ovat jo menneet ja seuraava lähtö on jo käyty?

Käyttäjän PetteriLeino kuva
Petteri Leino

Ei, hillotolpalle ei jäädä roikkumaan ja juuri siksi Soini tarkoitti hillotolppa vertauksella vaalien voittamista.

Pasi Karlsson

Artikkeli antoi lisää valoa, miksi jollain voi välähtää pussinkaljan osto vero varoilla.

Käyttäjän PetteriLeino kuva
Petteri Leino

Kyllä ne kaljat maksettiin omasta pussista ja ennen Iltalehden kirjoittelua.

Käyttäjän MikaRaatikainen1 kuva
Mika Raatikainen

Videopelivertaus on varsin osuva, varsinkin Soinin yhteydessä. Videopeleissä usein loikitaan tasolta toiselle ja loikkiminen päättyy putoamiseen viimeistään silloin kun oma pätemättömyyden taso on saavutettu. Näin tulee käymään nytkin ja huonoimmassa tapauksessa putoamista ei ole lieventämässä edes hillo.

Käyttäjän LeenaMeri kuva
Leena Meri

Mika Raatikainen. Loistava analyysi mistä kyse

Käyttäjän PetteriLeino kuva
Petteri Leino

Sitä kaikkien muiden ansioiden lisäksi alettu ennustajaksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitäpä Petteri sanoo, kun ennustaja oli oikeassa?

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Sini Lappalainen, Miten olet antanut itseäsi kusettaa niin että keskiluokan kannattamasta porukasta olet saanut mielikuvan sen olevan äärioikeisto. Metallimies, seppä, kirvesmies, liikunnanohjaaja, insinööri, opettaja, pienviljelijä ja muu vastaavan ammatin edustaja on mielestäsi äärioikeistoa. Näitä samoja hemmoja on aika monessa muussakin puolueessa, ovatko hekin äärioikeistoa? Ihmettelen vasemman laidan puolueita edustavia kansalaisia, miten te sallitte itseänne huijattavan ja uskotte tuollaista manipulointia. Olen keskustellut teikäläisten kanssa ja saan uskomattomia kommentteja sinisistä ja persuista. Olematta kummankaan porukan kannattaja en käsitä miten heidän parjaamisessaan voidaan olla näinkin epärehellisiä eli herjataan täysin väärillä syillä. Miksi ette hauku sinisiä tai persuja oikeista syistä, kyllä niitäkin pitäisi löytyä, jos heistä ja heidän ajamistaan asioista ei pidä. Samaa sanon myös hillotolppa väitteistä, joista Soinia syytetään persujen hajotessa. Jos viitsisitte hiukankaan selvittää asiaa, huomaisitte hillotolpan hävinneen persuista eromisen takia (puoluetuki meni saman tien). Oletettavasti osa teistä luuli sen tulevan eroavien edustajien mukana, mutta ei tullut ja lain muutoksen takana oli itse Soini. Tämä lienee syy siihen että osahan palasi takaisin persuihin.

Toimituksen poiminnat