Hillotolpan väärä merkitys

Timo Soini on mestari käyttämään suomen kielen moninaisuutta politiikan retoriikassa. Hillotolppa on yksi hänen yleiseen tietoisuuteen nostamista käsitteistä. Se on hevosmiesten ravislangia ja tarkoittaa tolppaa raviradan maaliviivalla olevaa paalua eli kohtaa, jossa voitot ratkaistaan. Kyseessä on siis positiivinen paikka.

Kun seuraa hillotolpan käyttöä perinteisessä tai sosiaalisessa mediassa, niin sitä käytetään negatiivisen mielikuvan luomiseksi. Se käsitetään eräänlaisena saavutettuna etuna, josta on vaikea luopua. Alkuperäinen Soinin käyttämä tarkoitus on joko tahattomasti tai tahallaan käännetty toiseen merkitykseen.

Politiikassa etenemistä voi kuvata eräänlaisena videopelinä, jossa aloitetaan alimmalta tasolta ja edetään tasolta toiselle, vaikeuskertoimen kasvaessa ja todennäköisyyden pienentyessä pelin edetessä. Lopullisena tavoitteena on voittaa vaalit ja päästä hallitusvastuuseen, sillä vain hallituspuolueella on todellista poliittista valtaa.

Tulevan poliitikon on ensin saavutettava kannatusta omassa puolueessaan, jotta hänet asetetaan kansanedustajaehdokkaaksi. Vaaleissa hänen on tultava valituksi eduskuntaan ja mahdollisimman suurella äänimäärällä. Jotta poliitikon puolueella on mahdollisuudet päästä hallitukseen, on hänen puolueensa joko voitettava vaalit tai puolueen johdon oltava erinomaisia neuvottelijoita. Jos hallitusneuvottelut menevät hyvin, niin poliitikolla on oltava sekä riittävästi kannatusta oman puolueensa sisällä että kosolti onnea, jotta voi tarttua ministerinsalkkuun. Kun on voittanut vaalit, on hillotolppa saavutettu.

Timo Soinille hillotolppa tarkoitti vaalien voittamista ja sen mahdollistamana oman puolueensa saattamista hallitusvastuuseen. Minun käsittääkseni he, jotka kovasti yhdistävät Sinisiä hillotolppaan, ovat niitä, jotka toivovat eniten Sinisten voittavan vaalit ja pääsevän uudelleen hallitukseen.

PetteriLeino
Sitoutumaton Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu