PetteriLeino Sininen idea

Sotilas palvelee vain yhtä esivaltaa

Kaksois- ja monikansalaisten rajaaminen sotilasvirkojen ulkopuolelle on herättänyt ihmeellisen keskustelun. Sisäministeri Kai Mykkäsen (Kok) lausunnoista ei oikein ota selvää, että edistääkö hän hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta vai ei.

 

Sisäministeriön tämän päiväisen tiedotteen mukaan hänelle riittää, että rajaupseerien osalta kaksoiskansalaisuuden rajaukset hoidetaan Maanpuolustuskorkeakoulun Kadettikoulun valintojen yhteydessä. Näin mm. raja- ja merivartijat (ovat muuten sotilasvirkoja) jäisivät rajauksen ulkopuolelle. Tätä sisäministeri Mykkänen perusteli sillä, että turvallisuusselvityslain uudistamisella voidaan paremmin selvittää henkilöiden sidonnaisuuksia.

 

Kaksoiskansalaisten rajaaminen sotilasvirkojen ulkopuolelle ja turvallisusselvityslaki eivät ole toisiaan sulkevia, vaan täydentäviä toimenpiteitä. Kumpaakin tarvitaan. Turvallisuusselvitys ei koskaan poista Venäjän kansalaisten lojaliteettivelvollisuutta Äiti-Venäjää kohtaan.

 

Syy kaksoiskansalaisten rajaamisesta sotilasvirkojen ulkopuolelle kumpuaa juuri Venäjän nykyisestä lainsäädännöstä, sillä se edellyttää Venäjän kansalaisilta (myös kaksoiskansalaisilta) täydellistä lojaliteettivelvollisuutta Venäjän valtiolle ja toimimaan sen edun mukaisesti.

 

Suomessa ammattisotilas, niin Puolustusvoimissa kuin Rajavartiolaitoksessa, palvelee ja on uskollinen ainoastaan yhdelle esivallalle - Suomen valtiolle ja sen valtiosäännön mukaisille kansan valitsemille esivallan edustajille. Tästä ei voi olla epäselvyyttä ja siksi lakiin tarvitaan muutos.

 

Ammattisotilaiden oman ja läheisten turvallisuuden kannalta on parasta, ettei heitä saateta ikävään tilanteeseen, jossa kaksoiskansalaisuuden velvollisuuksia käytetään painostus- tai muina keinoina heitä vastaan. Maailmassa on paljon pahuutta ja sitä pahuutta vastaan meidän lainsäädännön on vastattava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Sisäministerinä Mykkäsestä ei ota selvää, mikä hän on miehemyksiään. Hänelle varmaan sopii, että Suomen upseeristossa on muutama Venäjän sotilastiedustelun asiamies ja rajojen yli tulee muutama miljoona reppana, joiden henkilöpapereita on sattumalta pudonnut Välimereen. Tulee kylmiä väreitä kun hän televisiossa esiintyy kuin 5 vuotias lapsi, jolle maailma on viaton hyvien ihmisten paikka.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eihän sotilas palvele isänmaata vaan työnantajaa.

Sotilas kansallisvaltion palveluksessa on historian oikku, normi on ollut se, että niin sotilaat kuin upseerit vaihtavat aina välillä työnantajaa.

Vähän aikaa sittenhän puolustusvoimien kakkosmies loikkasi Arabiemiraatteihin. Ei ollut ongelma.

Käyttäjän PetteriLeino kuva
Petteri Leino

Koli meni sinne eläkeläisenä ja nimenomaan töihin. Ei paikallisen armeijan palvelukseen.

Minulle sotilas on kutsumusammatissa, leivän perässä juoksevat luikkikoot muualle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

> ...... leivän perässä juoksevat luikkikoot muualle.

ooo

Vois paraatit olla tyhjiä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kokoomus on täynnä vellihousuja joten itseäni Mykkäsen lausunto ei yllättänyt. Ainoa yllätys oli että kukaan muu nimekäs ei lähtenyt puolustamaan lakihanketta. Asiassa voi myös epäillä että ohjeet lakihankkeen unohtamisesta tai rajaamisesta ovat tulleet pääkonttorista Kremlistä.

Kaksoiskansalaisuutta ei tule sallia missään maanpuolustuksen kannalta tärkeässä virassa tai luottamustehtävässä. Kyse ei ole syrjinnästä vaan äärimmäisen hyväksyttävästä syystä ja valtion turvallisuudesta. Vain todellinen ääliö lähtee tässä yhteydessä sössöttämään ruotsalaisten syrjinnästä kun ongelma on nimenomaan Venäjä.

Mitähän mahtaa korkeassa maanpuolustusvirassa Suomessa oleva venäläinen miettiä kun Venäjältä tulee käsky luovuttaa huippusalaista tietoa maanpetossyytteiden tai sukulaisten pitkien vankilatuomioiden tai saunantaaksevientien uhalla?

Risto Salonen

Minulle on ollut aina epäselvää, miksi pitää olla yleensä kaksoiskansalaisuus. Eikö henkilö osaa tehdä päätöksiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

>.....luovuttaa huippusalaista tietoa ......

ooo

Kuinkahan paljon sellaista on, jota suurvallat eivät tiedä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei siellä tiedon määrien takia vakoilla vaan laadun. Vakoilussakaan ongelma ei ole suuri muiden kuin yhden entisen suurvallan osalta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kaksoiskansalaiskielto on sekä perustuslain kannalta ongelmallinen että tehoton. Suurin osa kaksoiskansalaisita on lisäksi sellaisen maan kansalaisia joiden kanssa meillä ei ole mitään edes potentiaalista turvallisuusuhkaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tyypillinen kommunistikäsitys. Ainoa potentiaalinen uhka Suomen turvallisuudelle tulee eräästä entisestä suurvallasta joka vakoilee Suomessa tälläkin hetkellä kiivaammin kuin koskaan.

Niin kauan kuin Suomi haluaa pitää kiinni hölmöstä kaksoiskansalaisuusideastaan, uusi laki tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sinä sitten et lainkaan osaa keskustella asiallisesti muita haukkumatta?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Pasi Majuri on oikeassa. Suomea ei uhkaa Austraalia, Kanada, USA eikä Ruotsi, Norja tai Viro.
Itäinen suurvalta on ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin meidän uhkana. Sanoo jaakkolaaksot, erkkituomiojat ja tarjahaloset mitä vaan. Nämä hyväuskoiset hölmöt inisevät sitten jos hankaluuksia tulee, että tämä ei voi olla totta, tämä ei saa olla totta, onhan meillä aina ollut rintamuksessa rauhanmerkki.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuulemma vain hallituksessa voi vaikuttaa. Miksi siis puolustusministerin erityisavustaja kirjoittaa asiasta blogia eikä esimiehensä ja puolueensa kautta vaikuta?

Toimituksen poiminnat