PetteriLeino Sininen idea

Lasten ja nuorten verkkokäyttäytyminen aisoihin

Viimeaikaiset ”lastenraiskausringit” ovat ikävällä tavalla herättäneet suomalaiset ruususen unesta ja erityisesti sen osalta, mihin kaikkeen roskaan lapset ja nuoret törmäävät verkossa. On selvää, että verkko sekä älypuhelimet erilaisine sovelluksineen ovat lapsille ja nuorille luontainen osa elämää. Samalla kun hyödynnetään niiden tarjoamia myönteisiä asioita, niin samaan aikaan silmien ulottuvilla on myös kaikki verkon sekä eri sovellusten pimeät puolet.

Suhtaudun suurella varauksella sensuuriin sekä yhteiskunnan valvontaan, joka ulottuu ihmisen yksityiseen. En pidä orwellilaisista valvontajärjestelmistä. Kuitenkin lasten ja nuorten osalta tilanne on aivan toinen aikuisiin verrattuna. Se mikä on hyväksyttävää aikuiselle, ei välttämättä ole sitä lapselle. Lapset ja nuoret ovat vanhempien vastuulla, mutta nykyisillä välineillä vanhempien on mahdotonta valvoa jälkikasvunsa verkkokäyttäytymistä.

Myönnän liikkuvani alueella, jota tunnen huonosti. Siitä huolimatta uskon, että sovelluksilla ja liittymien hallinnalla voidaan rajoittaa älypuhelimen ominaisuuksia. Alle 18-vuotiaille pitäisi olla tarjolla omilla sovelluksilla varustetut älypuhelimet, joiden liikennöintiä rajoitettaisiin liittymän hallinnalla. Ymmärrän, ettei vain älypuhelimiin kohdistetut rajoitukset johda mihinkään, kun ilmaiskäytöllisiä nettikoneita löytyy kouluista ja kirjastoista.

En näe mitään syytä, miksi esimerkiksi Tor-verkko, anonyymit keskustelupalstat tai eri pornosivustot pitää olla alle 18-vuotiaiden vapaasti saatavilla. Näin ollen en myöskään ymmärrä, miksi samat pimeyden voimat pitäisi olla saatavilla yhteiskunnan tarjoamina ilmaiskäytöllisissä nettikoneissa.

Lapset ja nuoret kaipaavat suojaa. Suojataan heidät verkon pimeiltä puolilta ja estetään namusetien toiminta verkossa. Tämä on sekä yhteiskunnan että vanhempien vastuulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos puhelinta ei lukita täysin ja jokaista alaikäisen viestiä erikseen valvota, niin tuo on mahdotonta. Pelkäämääsi tor-verkkoon pääsee teoriassa helposti millä tahansa pikaviestimellä, jossa on mahdollisuus lähettää tekstiä ja kuvia. Kekseliäimmät penskat löytävät aina keinon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset