PetteriLeino Sininen idea

Hitot hoitajamitoitukselle

Tällä viikolla Suomi sekosi hoitajamitoituksista. Asia lähti liikkeelle aiheesta, kun jälleen paljastui alan suurimpien toimijoiden lyövän laimin hoitoa ja keskittyvän ahneeseen rahastamiseen. Minun moraalissa tuollaiset yhtiöt eivät ansaitse mitään kunnioitusta – päinvastoin. Sellaiset yhtiöt on laitettava vastuuseen.

Poliittisesti vanhusten hoidon laiminlyöntiin ei keksitty keinoksi kuin teoreettinen hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ja huutokaupan käynnistäminen desimaaleista. Kumpikaan näistä ei ratkaise itse perusongelmaa. Vielä vähemmän sitä ratkaisee esitetty lisärahan kohdentaminen vanhusten hoitoon.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus on poliittinen silmänkääntötemppu, jolla itse ongelmaan ei haluta puuttua. Desimaaleilla kikkailevat eivät edes hallitse prosenttilaskua. Jos 0,5 muutetaan 0,7:ksi, niin se tarkoittaa käytännössä 40 prosentin kasvua. Se tarkoittaa entistä suuremman julkisen rahan pumppaamista Esperi Careen, Attendoon ja Mehiläiseen. Ne eivät lisää henkilökuntaa, ellei tilaaja maksa enemmän.

Toinen yhtä vastuuton esitys on, että vanhusten hoitoon lisätään miljardeja euroja ilman mitään muutoksia järjestelmään. Nämä miljardit siirtyvät suoraan noille mainituille yhtiöille, josta niiden ahneet omistajat nostavat entistä suurempia pääomatuloja. Ei, tätä en halua.

Mitä siis pitäisi tehdä?

  1. Tilaajan pitää neuvotella parempia sopimuksia, joissa tuottaja vastaa huonosta hoidosta ja tuottajalla on vahingonkorvausvastuu. Valitettavasti kunnat ovat tehneet hävyttömän huonoja sopimuksia tuottajien kanssa.
  2. Kilpailutetun palvelusopimuksen hyväksymisen tärkein kriteeri pitää olla laatu, ei hinta. Monissa kunnissa on valittu ”halvin” tarjous, kun virka- ja luottamusmiehet eivät ole olleet tehtäviensä tasalla.
  3. Hoitoyksiköiden johtamisessa on paljon kehitettävää. Nyt tuottavuutta haetaan henkilöstömäärää karsimalla, eikä työtä tehostamalla.
  4. Hoitohenkilökunnan aika menee tällä hetkellä monilta osin kaikkeen muuhun kuin hoidettavien hoitamiseen. Sen verran olen näissä laitoksissa viime aikoina vieraillut, että toimistoissa päät kolisee, mutta hoitohuoneissa onkin hiljaisempaa. Vika ei ole henkilökunnan, vaan järjestelmän.
  5. Tietojen tallentaminen eri tietojärjestelmiin vie leijonan osan hoitajien työajasta ja ihan vain sen takia, että joku saa nollatutkimukselle dataa.
  6. Hoitajamitoituksen sijaan eduskunta voisi säätää sellaiset lait, että hoiva-alalla toimivalle yhtiölle tulee oikea vahingonkorvausvastuu hoidon laiminlyönneistä ja niistä sakkojen sijaan määrätään vahingonkorvausta sekä tarvittaessa liiketoimintakielto.

Hoitajamitoituksen desimaalit eivät paranna vanhusten, sairaiden ja vammaisten hoitoa. Sen tekevät hoitajat. Minulle riittäisi 0,2 hoitajaa hoivattavaa kohti, jos näiden hoitajien koko työaika käytettäisiin hoitotyöhön.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ei tuo yhtään parempaa hoitoa. Tarvitaan asennemuutos palvelun ostamiseen ja valvontaan sekä riittävän kovat vastatoimet ahneille yhtiöille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Ne eivät lisää henkilökuntaa ellei tilaaja maksa enemmän."

Haloo! Hallitus halusi markkinamallin ja sen se sai!

Miksi perkeleessä tilaajan pitäisi maksaa enemmän, jos palveluntuottaja tekee rahaa hoitajien alimitoituksella?

Hallituksen idiotismia.

Milloin Petteri Leino loikkaa kokoomukseen, kun ulosanti on hyvin samanlaista kuin kokoomuksella?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei hoitajamitoitus mikään peikko ole. Päinvastoin se antaa antaa minimi standartin ja samalla lukuun perustuvan factan kun tarjouksia käsitellään. Kaaliperhoset ja epärealistiset tarjoukset on helpompi karsia jo alkutilanteessa.

Sellaisenaan se on vain yksi tekijä. Näitä mittareita tarvitaan muitakin. Työkaluja....tarjousten lukutaitoon.

Tosiasia on se, että lähtökohtaisesti suuret yksityiset finanssitalojen omistamat tuottajat ovat epäonnistuneet. Heidän tuotteensa laatu ei ole sitä mitä on luvattu. Sijoittajat ovat toki eri mieltä.....

Saarikon suositukset on yhtä tyhjän kanssa. Vähän kuin Urpilaisen vakuudet.

Käyttäjän PetteriLeino kuva
Petteri Leino

Juuri näin. Hoitajamitoitukset pitää määrittää sopimuksentekovaiheessa ja valvoa niiden toimivuutta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sori myöhäinen vastaus. Ähh en ihan näin tarkoittanut. Mitoituksen pitää olla minimi ja lakiin kirjattu selvä luku mitä ei saa alittaa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

SAKARI TOPELIUS:

KUNNIOITA ISÄÄSI JA ÄITIÄSI

Oli mies ja vaimo, joiden luona asui vanha isä. Tämä oli heikko harmaapää vanhus, jonka kädet vapisivat. Vaivoin hän sai pysymään käsissään mitään esinettä. Kun hän syödessään vei ruokaa suuhunsa, niin läikkyi siitä ruokaa, joka sitten valui hänen vaatteilleen.

Siitä mies ja vaimo olivat hänelle vihaisia. He olivat kovasydämisiä ihmisiä. He toruivat vanhusta alinomaa ja uhkasivat panna hänet syömään porsaitten kanssa, jollei hän herkeäisi valuttamasta ruokaa vaatteilleen.

Minkä vanhus taisi, vaikka olisi miten koettanut! Viimein asetettiinkin hänet syömään loukkoon, jonne hänelle annettiin puupurtilo.

Vanhuksen mieli kävi alakuloiseksi. Tuntui raskaalta joutua vanhoilla päivillään näin halveksituksi ja kokemaan omien lastensa kovasydämisyyttä ja kiittämättömyyttä. Mutta hän istui äänettömänä loukossaan ja vuodatteli salaa kyyneleitä. Ei kukaan huomannut niitä kun ne vierivät hänen ryppyisiä poskiaan myöten valkoiselle parralle.

Ainoastaan Jumala näki vanhuksen surun ja ihmisten sydämen kovuuden ja hän nöyryytti sydämettömät.

Eräänä päivänä vanhus istui tavallisuuden mukaan loukossaan. Mies ja vaimo istuivat pöydän ääressä, ja lattialla heidän nelivuotias poika vuoleskeli puupalikkaa.

"Mitä sinä siitä palikasta teet, poikaseni? Hevosta varmaankin?" puheli hänelle isä.

"Enpä teekään hevosta!" poika vastasi. "Teen tästä purtilon."

"Porsaalleko?" kysyi isä.

"Enpä teekään porsaalle, vaan isälle ja äidille. Kun tulette vanhoiksi, pääsette loukkoon syömään tästä niin kuin isoisäkin."

Mies ja vaimo katsahtivat toisiinsa säikähtäen, ja Jumala valaisi heidän mielensä. He huomasivat suuren syntinsä ja kiittämättömyytensä, ja heidän omatuntonsa sanoi heille: "Niin kuin te olette halveksineet isäänne vanhana, niin teidänkin lapsenne halveksivat teitä, kun tulette vanhoiksi." Itkien he menivät vanhan isän luo, syleilivät häntä ja sanoivat:"Anna anteeksi, että olemme rikkoneet sinua vastaan. Tästä lähtien syöt sinä pöydän ääressä, ja sinulla on oleva kunniasija siinä.

Sillä nyt tiedämme, ettei koskaan saa unohtaa pyhää ja kaunista neljättä käskyä: "Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä."

Niin makaa kuin petaa ...Olisko aika ikivanhoi kansanviisauksia kerrattava .

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Täydet pisteet Timolle! Hienoa.
Muistan kertomuksen kansakoulun lukukirjasta.

http://pialk.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268901-myos-...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Aikoinaan edesmennyt kansakoulun opettaja mummoni noita luki mullekin kakarana .

Monissa vanhoissa Suomen kansansaduissa on selkärankaa ja ryhtiä elämän ohje nuoraksi tähänkin päivään .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Enpä teekään porsaalle, vaan isälle ja äidille. Kun tulette vanhoiksi, pääsette loukkoon syömään tästä niin kuin isoisäkin."

Oliko tuo loukko Esperi?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

1970- luvulla tehtiin lakiin suuri periaatteellinen muutos, jonka jälkeen lapset eivät enää olleet vastuussa vanhemmistaan, se siirrettiin kunnille

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

"Hoitajamitoituksen sijaan eduskunta voisi säätää sellaiset lait, että hoiva-alalla toimivalle yhtiölle tulee oikea vahingonkorvausvastuu hoidon laiminlyönneistä ja niistä sakkojen sijaan määrätään vahingonkorvausta sekä tarvittaessa liiketoimintakielto."

#1

Petteri Leinon otsikko "Hitot hoitajamitoitukselle" on täysin asianmukainen kannanotto, mikä selviää jokaiselle, joka lukee momentin #6 Leinon kuuden kohdan toimenpide-ehdotuksen hänen blogitekstistään. Sanktiot ovat ainoa, mikä tehoaa, ei lakiin kirjattu sitova hoitajamitoutus. Sehän ei nimittäin toteudu koskaan, ellei lakiin ole kirjattu riittävän tehokkaita (lue = taloudellista tappiota aiheuttavia rangaistusseuraamuksia).

Jani Tuononen #1: "Milloin Petteri Leino loikkaa kokoomukseen, kun ulosanti on hyvin samanlaista kuin kokoomuksella?"

Milloin Kokoomus on ehdottanut tuntuvia sanktioita hoivayrityksille, jotka tuottavat kelvotonta hoitoa, minkä seurauksena on enenevä määrä kärsiviä (ja ennenaikaisesti kuolevia ja sairastuvia) asiakkaita niiden hoivakodeissa?

Suurin vika ja syyllinen lienee kuntien juridinen kyvyttömyys tehdä järkeviä ja velvoittavia sopimuksia suurten hoivayritysten kanssa ja vajavainen sopimusjuridiikan tuntemus. Tästä on saatu käytönnössä kaikilla toimialoilla riittävästi esimerkkejä, miten kuntia vedätetään mennen tullen.

Tina Kirvesmäki

"Minulle riittäisi 0,2 hoitajaa hoivattavaa kohti, jos näiden hoitajien koko työaika käytettäisiin hoitotyöhön."

Käsittääkseni silloin 0,2 mitoituksen mukaan 25 asukkaan yksikössä olisi käytettävissä 5 hoitajaa. Koko viikolle. Voin ehkä laskea tuon väärinkin, mutta kenties joku viisaampi voi korjata. Mutta omalla laskukaavalla vähiin käy hoitajat. 2 aamuun, 2 iltaan 1yöhön. Vapaapäivät käy olemattomiin. Ei hoitajamitoitis ole pelkästään hoidettavien etu, vaan myös hoitajien.

Kaarina Leinonen

Ei kaveri kaverin silmää noki. Tämän päivän hallituksella on päällimmäisenä tarpeena omien varojen kasvattaminen - ei kansan hyvinvointi. Lue Ensio Jauhiaisen kirjoitus ketkä kaikki poliitikot, toimitusjohtajat, suuryritysten edustajat, elinkeinoelämä, palkkiovirkojen saajat ovat vuodettujen panamapapereiden listalla veronkierrosta presidentistä lähtien. voi pikkusen valaista asiaa. Siellä on nykypoliitikoista Siipilä ja Pettteri Urpo (hallituksessa)

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Niin, tämän kohun yhteydessä Kokoomus näitä sanktioita vaati. Luettuani "vanhuspalvrlulain" läpi voin todeta, että siellä on varsin kattavat vaatimukset, miten vanhustenhoidossa on meneteltävä ja otettava huomioon asiakkaiden kunto ja kyky. Kaikki on säädetty kuntien kontolle ja valvottavaksi. Todellakin, sanktiot laiminlyönneistä vai puuttuvat. Ilman niitä lakia ei kaiketi noudateta eikä kai valvontavelvollisuuttakaan. Jos lain määräykset todella toteutetaan, on hoitajamitoitus täysin turha. Sen suuruus määräytyy lain tarkoittaman hoidon tason toteuttamisesta.
Olen sanktioiden kannalla. Ne kohdistukoon sekä laitoksiin että valvojiin.

Jaakko Ruuska

Ei kannata jättää lasten vastuulle. Joskus lapsi saattaa olla alkoholisti tai muuten kyvytön huolehimaan vanhemmistaan. Nähnyt olen näitäkin. Hoitajamitoituksen minimi on aina hyvä lähtökohta näiden esperien mehiläisten ja attendojen jne kanssa jotka vetää sieltä missä aita on halvin ylittää. Samalla toimii myös ehtona kunnalle tai maakunnalle. Lisäksi pitäisi laittaa rikoslakiin heitteillejätöt, jolloin hoitamatta jättämisestä vastuuseen joutuis aina organisaation korkein käskyn antanut auktoriteetti ja rikoshyöty eli yrityksen tekemä voitto takavarikoitas valtiolle + sakko päälle.

Toimituksen poiminnat