Hitot hoitajamitoitukselle

Tällä viikolla Suomi sekosi hoitajamitoituksista. Asia lähti liikkeelle aiheesta, kun jälleen paljastui alan suurimpien toimijoiden lyövän laimin hoitoa ja keskittyvän ahneeseen rahastamiseen. Minun moraalissa tuollaiset yhtiöt eivät ansaitse mitään kunnioitusta – päinvastoin. Sellaiset yhtiöt on laitettava vastuuseen.

Poliittisesti vanhusten hoidon laiminlyöntiin ei keksitty keinoksi kuin teoreettinen hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ja huutokaupan käynnistäminen desimaaleista. Kumpikaan näistä ei ratkaise itse perusongelmaa. Vielä vähemmän sitä ratkaisee esitetty lisärahan kohdentaminen vanhusten hoitoon.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus on poliittinen silmänkääntötemppu, jolla itse ongelmaan ei haluta puuttua. Desimaaleilla kikkailevat eivät edes hallitse prosenttilaskua. Jos 0,5 muutetaan 0,7:ksi, niin se tarkoittaa käytännössä 40 prosentin kasvua. Se tarkoittaa entistä suuremman julkisen rahan pumppaamista Esperi Careen, Attendoon ja Mehiläiseen. Ne eivät lisää henkilökuntaa, ellei tilaaja maksa enemmän.

Toinen yhtä vastuuton esitys on, että vanhusten hoitoon lisätään miljardeja euroja ilman mitään muutoksia järjestelmään. Nämä miljardit siirtyvät suoraan noille mainituille yhtiöille, josta niiden ahneet omistajat nostavat entistä suurempia pääomatuloja. Ei, tätä en halua.

Mitä siis pitäisi tehdä?

  1. Tilaajan pitää neuvotella parempia sopimuksia, joissa tuottaja vastaa huonosta hoidosta ja tuottajalla on vahingonkorvausvastuu. Valitettavasti kunnat ovat tehneet hävyttömän huonoja sopimuksia tuottajien kanssa.
  2. Kilpailutetun palvelusopimuksen hyväksymisen tärkein kriteeri pitää olla laatu, ei hinta. Monissa kunnissa on valittu ”halvin” tarjous, kun virka- ja luottamusmiehet eivät ole olleet tehtäviensä tasalla.
  3. Hoitoyksiköiden johtamisessa on paljon kehitettävää. Nyt tuottavuutta haetaan henkilöstömäärää karsimalla, eikä työtä tehostamalla.
  4. Hoitohenkilökunnan aika menee tällä hetkellä monilta osin kaikkeen muuhun kuin hoidettavien hoitamiseen. Sen verran olen näissä laitoksissa viime aikoina vieraillut, että toimistoissa päät kolisee, mutta hoitohuoneissa onkin hiljaisempaa. Vika ei ole henkilökunnan, vaan järjestelmän.
  5. Tietojen tallentaminen eri tietojärjestelmiin vie leijonan osan hoitajien työajasta ja ihan vain sen takia, että joku saa nollatutkimukselle dataa.
  6. Hoitajamitoituksen sijaan eduskunta voisi säätää sellaiset lait, että hoiva-alalla toimivalle yhtiölle tulee oikea vahingonkorvausvastuu hoidon laiminlyönneistä ja niistä sakkojen sijaan määrätään vahingonkorvausta sekä tarvittaessa liiketoimintakielto.

Hoitajamitoituksen desimaalit eivät paranna vanhusten, sairaiden ja vammaisten hoitoa. Sen tekevät hoitajat. Minulle riittäisi 0,2 hoitajaa hoivattavaa kohti, jos näiden hoitajien koko työaika käytettäisiin hoitotyöhön.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ei tuo yhtään parempaa hoitoa. Tarvitaan asennemuutos palvelun ostamiseen ja valvontaan sekä riittävän kovat vastatoimet ahneille yhtiöille.

PetteriLeino
Sitoutumaton Helsinki

Pienyrittäjä, joka ottaa kantaa vain omissa nimissään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu