PetteriLeino Sininen idea

Kansalaispalvelu humpuukia, lottapalvelus tilalle

Politiikassa on tapana mennä muotivirtausten mukana. Osa kuvittelee saavansa niin laajempaa kansansuosiota. Viime vuosien yksi muotiasia on ollut kansalaispalveluksen kehittäminen asevelvollisuuden rinnalle, koskemaan koko ikäluokkaa niin naisia kuin inttiä suorittamattomia miehiä.

Olen tottunut kulkemaan vastavirtaan, joten uskallan sanoa ääneen mitä monet ajattelevat: ”kansalaispalvelus on mitä suurinta hömppää ja hulluutta”. Ei ole mitään järjellistä syytä luoda uutta, raskasta järjestelmää, jonka ainoa tarve on joidenkin korvien välissä itävä tasa-arvo-ongelma.

Keskustan turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa kuvataan, että kansalaispalvelus koostuisi kahdesta 3 kuukauden jaksosta – koulutus- ja valmiusjaksosta. Jos tällainen palvelus järjestettäisiin varusmiespalveluksen kaltaisesti, niin varusmiespäivän hinnalla tuon mallin kustannukset olisivat 300 miljoonaa euroa vuodessa. Sen päälle tulisi järjestelmän ylläpidosta (kiinteistöt, henkilöstö yms) aiheutuvat kustannukset, joten todellisuudessa tällainen hullutus maksaisi vähintään puoli miljardia. Ja tämä vain pienen joukon tasa-arvovaatimusten täyttämiseksi.

Turvallisuuskomitea on selvittänyt eri ministeriöiden tarpeita kansalaispalvelulle talven aikana. Yksikään ministeriö ei esittänyt ainuttakaan järkevää tarvetta kansalaispalvelulle. Myöskään yksikään ministeriö ei halua ottaa kansalaispalveluksen järjestämistä vastuulleen.

Suomi ei kaipaa kansalaispalvelusta, mutta suomalaiset kaipaavat kansalaistaitojen opetusta. On aivan perusteltua kehittää sellaista koulutusta, jolla inttiä käymättömille miehille ja naisille opetetaan selviytymistä poikkeus- ja poikkeuksellisissa oloissa. Tähän ei tarvita kuukausia kestävää kasarmipalvelusta, vaan se voidaan toteuttaa koulussa sekä vapaaehtoistoiminnan kautta esim. nykymuotoisen lottapalveluksen muodossa.

Kansa ei myöskään kaipaa koko ikäluokalle suunnattuja kutsuntoja. Asevelvollisten kutsuntojen tehtävänä on määrittää palveluskelpoisuus ja määrätä palveluspaikka. Sitä ei pidä sotkea siihen, että koko ikäluokka halutaan ottaa viimeisen kerran yhteiskunnan toimesta koolle. Sitä ”viimeistä koppia” eivät kaipaa nuoret naiset – sillä he pärjäävät elämässä muutenkin – ja nuoret syrjäytyneet miehet eivät sinne tule.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

On kiva olla joskus Petteri Leinon kanssa samaa mieltä. Suomeen ei tosiaankaan tarvita kallista ja turhaa koko ikäluokkaa koskevaa kansalaispalvelusta. Sille ei ole mitään aitoa tarvetta ja tasa-arvoakin ajatellen se olisi kehno ratkaisu, koska se ei mitenkään voisi vastata vapaudenriistona ja rasittavuudeltaan asepalvelusta. Lähinnä se vain lyhentäisi naisten jo ennestään liian lyhyiksi jääviä työuria, myöhentäisi opintojen aloittamista jne.

Ei ihme, että tuommoista mallia ei ole missään päin maailmaa käytössä. Yhdenvertaisuusongelmia ei ylipäätään pidä pyrkiä ratkaisemaan sillä logiikalla, että jos miesten vessasta on mennyt lamppu rikki, käydään rikkomassa lamppu naistenkin vessasta.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Samaa mieltä, naisten pakottaminen palvelukseen olisi kallista ja turhaan hankaloittaisi naisten elämää. Parempi ratkaisu on viedä asepalvelusjärjestelmää vapaaehtoiseen suuntaan ja parantaa varusmiesten päivärahoja, jotta he astuvat vapaaehtoisesti palvelukseen. Samalla ratkeavat nykymallin yhdenvertaisuusongelmat. Tätä tavoitetta ajamaan on perustettu Asepalvelus2020-kampanja, joka kerää tällä hetkellä vaalilupauksia eduskuntavaaliehdokkailta: http://asepalvelus2020.fi/

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Vain muutos on pysyväistä instituutioittenkin suhteen.
- Tulevat, nuoremmat polvet tulevat vaativammiksi. Haluavat muutosta ja tekevät sen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Jättäkäämme lotta-ja suojeluskuntajärjestöt historiaan...

Aika aikaansa kutakin.

Satu Rajala

Olen täysin eri mieltä kansalaispalvelusta! Naiset ovat keskustelleet jo parikymmentä vuotta siitä, kuinka armeijaa käymättömät naiset saataisiin mukaan paremmin yhteiskunnan turvaksi.
Kun naiset 24 vuotta sitten "pääsivät/päästettiin" armeijaan, niin tuntuu, että heidän pitäisi olla ikiajoiksi kiitollisia siitä suuresta luottamuksesta. Mitään muutoksia ei haluta tähän tilanteeseen missään nimessä tehdä. Vahingoissa naiset voisivat vaikka järkevöittää monia asioita, niin kuin kävi intissä. ( jotka eivät tietystikään olleet naisten "syytä", jotka kyseenalaistivat monia asioita ja niiden tekemisiä/tekemättä jättämisiä) Mutta näyttää siltä, että setämiehet ( inttinsä ennen syväjohtajuutta käyneet) päättävät tästäkin asiasta.

Voisitko Petteri selventää, mitä ihmettä tarkoittaa lottapalvelus? (Minulla on jo pieni epäilys, mitä aiot vastata. Toivon hartaasti, ettet lue ajatuksiani

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Soini teki tiedotustilaisuudessaan puolustusministeristä valtakunnallista ääniharavaa ja politiikan tutkija arveli aamulla radiossa, että koko sininen puolue saattaa vaaleissa pyyhkiytyä poliittiselta kartalta pois...?!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset