PetteriLeino Sininen idea

Miksi siniset floppasi?

  • Helsingin Sanomien artikkeli 17.6.2017
    Helsingin Sanomien artikkeli 17.6.2017

Sinisten eduskuntavaalien tulos oli surkea. Siitä ei pääse mihinkään. Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken perusta. Ilman sitä ei kannata tehdä mitään, eikä varsinkaan politiikassa. Tosiasioiden tunnustamisen jälkeen on kyettävä analysoimaan syyt ja seuraukset, sekä tehtävä päätökset jatkon suhteen. Tuhkan ripottelua ja itsesäälissä kieriskelyä ei kannata jatkaa loputtomiin.

Minulla on tallessa Helsingin Sanomien artikkeli 17.6.2017 eli neljä päivää puolueen hajoamisen jälkeen. Hesari kysyi tuoreeltaan kansalaisilta, että oliko perussuomalaisten hajoaminen oikeutettu ja miten sen oletettiin vaikuttavan äänestyskäyttäytymiseen.

Kuntavaaleissa 2017 (eli pari kuukautta aiemmin) perussuomalaisia äänestäneistä puolueen hajoamiselle antoi tukensa 34 prosenttia vastaajista. Kaikista suomalaisista luku oli melkein kaksinkertainen eli 59 prosenttia.

Jos eduskuntavaalit olisi järjestetty tuolloin, niin perussuomalaisten äänestäjistä 32 prosenttia olisi voinut äänestää puolueesta irronnutta osaa. Ero on erittäin merkittävä, kun tulosta verrataan nyt käytyihin eduskuntavaaleihin. Jotain on siis täytynyt tapahtua kahdessa vuodessa?

Sinisten ongelma oli toiminnan lässähtäminen shokkialun jälkeen. Puolueen hajoamisen jälkeen ensimmäinen viikko meni mediassa kohtuullisen hyvin. Julkisuus oli pääasiassa positiivista. Mutta taustalla alkoi vaikuttaa puolueeseen jääneiden tahojen painostus lähteneisiin kansanedustajiin. Ensimmäisenä murtui Kike Elomaa ja hän palasi takaisin perussuomalaisiin. Vaikka tappio ei ollut kuin yksi edustaja, niin sen merkitys oli henkisesti suurempi.

Samaan aikaan eduskunta käsitteli pääministerin ilmoitusta perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeisistä tapahtumista. Julkinen keskustelu kääntyi asentoon, että puolueesta lähteneiden toimintaan olisi liittynyt jotain moraalisesti väärää. Näinhän ei ollut. Suomessa on järjestäytymisvapaus. Tähän viittasi myös Halla-aho puoluekokouspuheessaan, todeten ettei puolue ole vankila ja näytti ovea hänen valintaansa tyytymättömille.

Sinisten toiminta hiipui juhannuksen 2017 jälkeen säästöliekille. Se oli toisaalta ymmärrettävää, koska kaikilta oli mehut imetty. Puolue painui prosenttikerhoon, eikä enää noussut sieltä. Ei, vaikka kuviteltiin puolueen perustamisen, ohjelmien valmistumisen taikka 19 edustajan ja viiden ministerin työn tuottavan tulosta.

Jokin syy siis pitää olla sille, ettei siniset lähtenyt lentoon kahden vuoden aikana. Kaikkia asioita on vielä vaikea nähdä, mutta jotain voi päätellä analysoimalla. Omien toimien merkitystä ei voi väheksyä, mutta niistäkin huolimatta ulkoinen tekijä nousee ratkaisevaan rooliin.

Merkittävimpänä syynä sinisten floppaamiseen nostan Halla-ahon taustajoukkojen onnistuneen informaatiovaikuttamisen. Tämän taistelun siniset hävisivät totaalisesti ja se käänsi yleisen suhtautumisen negatiiviseksi. Tossavaisen jatkuva ”Judas Iskariot” -hokema tuotti tulosta myös median suhteen. Toiminta oli kuin suoraan infovaikuttamisen käsikirjasta.

Jatkuvasta hillotolppa -hokemasta tuli lopulta totuus, vaikka valtaosa ei edes tiennyt, mitä hillotolppa tarkoitti. Valheellinen väite, että puolueen hajoaminen olisi tehty vain ministerien salkkujen säilyttämiseksi, muodostui yleiseksi käsitykseksi. Näinhän ei ollut, vaan puolue olisi hajonnut ilman ministeripaikkoja.

Hyvillä teoilla ei politiikassa saavuta suosiota. Poliittinen kiinnostavuus ja kannatus muodostuvat tunteista, ja siniset eivät onnistuneet herättämään positiivisia tunteita. Vaalitulosta katsoessa tuntuu, että kiittämättömyys on todella maailman palkka.

Viime aikoina on paljon puhuttu informaatiovaikuttamisesta ja varsinkin sosiaalisen median välityksellä. Yleensä se mielletään ulkoa tulevaksi. Näin ei ole. Halla-ahon perussuomalaiset käyttävät sitä tehokkaasti oman politiikkansa välineenä. Ja siinä politiikkaa tehdään eri pelisäännöillä kuin muut puolueet. Siinä missä muut pelaavat perinteistä jalkapalloa, perussuomalaiset toimivat rugbyn säännöillä.

Edellä kertomani vakuudeksi nostan muutamia linkkejä, jotka lukija saa tulkita haluamallaan tavalla. Minulle ne kertovat siitä, että Jussi Halla-aholle henkilökohtainen kauna on merkittävä voima politiikan tekemisessä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006073008.html

https://www.youtube.com/watch?v=mVSKAaWQJQ0

Sinisten tarina on osoitus, miten informaatiovaikuttamisella vaikutetaan poliitikkoihin ja koko poliittiseen järjestelmään. Aika näyttää, miten siihen suhtaudutaan yleisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (131 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ylen vaaligrafiikka kertoi, että Sinisten kannatus nousi 0%:sta reippaasti, 1%:iin. Olette vaalivoittajia, ilman muuta. Turha sitä on yrittää salata.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Prosentuaalisesti ääretön kasvu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olipahan raukkamainen avautuminen, vaikka toisaalta on toki reilua myöntää, että turpaan tuli.

Halla-ahon syyttäminen tappiosta kuitenkin viittaa lähinnä siihen, ettei turpaan tullut vieläkään tarpeeksi.

Olisiko sinisten itse kunkin syytä katsoa peiliin ja pohtia sitä kautta vaalitappion syntyjä syviä?

Tapa, jolla siniset irtautuivat perussuomalaisista, ei ollut omiaan herättämään luottamusta koko puolueeseen ja kun puolue erosta huolimatta yritti ratsastaa samalla teemalla kuin perussuomalaiset, niin sen uskottavuus katosi totaalisesti.

Sen Arvolla kun ei ollut Pohjaa.

Terhon älykkyys ei riittänyt Halla-ahon retoriikan lyömiseen eikä hänestä ollut sutkauttelijaksi. Ainoa ministerionnistuja oli Niinistö, jonka työ valui kuitenkin viemäriin muun puolueen epäonnistuttua vaalityössään surkeasti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Syynä on se, ettei kukaan oikein tiedä mikä on Sinisten syy olla olemassa.

Mikä on se kysymys, johon vastaus on Siniset?

Käyttäjän KaisaJrvi kuva
Kaisa Järvi

Siniset turvaa. Kansanturvallisuus.Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus.Turvallisuus pehmeissä arvoissa, sosiaali,
terveys, koulutus jne.
Lisää löytyy sinisten sivuilta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Mikä on se kysymys, johon vastaus on Siniset?"
Millä turvataan/turvattiin Sipilän hallituspolitiikan jatkuminen? Siniset turvaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kun Soini, bisnesmies Leppänen ja kumppanit pistivät SMP:n konkurssiraunioille pystyyn uuden poliittisen bisneksen, toimialana populismipolitiikka, jonka näkivät olevan tulossa, niin tuolloin osattiin yritys-ja bisnesmaailmastakin tutut perustamis-ja markkinointikuviot.
- Kysymys kuuluu miksi sinisten loikkariporukka ei sitten osannut, vaikka olivat jopa tohtoreita, maistereita melkein jokainen...?!

Tosin tyhjän kauppaaminen on tunnetusti haasteellista-paitsi ehkä uskonnon.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Puhun nyt vain omasta näkökulmastani mutta arvaan että se voi olla yleistettävissäkin: Minusta siniset eivät saaneet missään vaiheessa sanotuksi mitä he ovat, identiteetti puuttui. Jonkinlainen vähän paremmin ja sivistyneemmin käyttäytyvä persujen kevytversio. En olisi itse yhtään tiennyt mitä sinisiä äänestämällä olisi saanut.

Puheenvuoron suurkuluttajana asiaa ei ainakaan auttanut erään sinisen johtohahmon julistavat blogit joissa oli kommentointi estetty, tämä ei siis halunnut alentua keskustelemaan tai saattamaan blogiaan ja ajatuksiaan kritiikin tai kysymsten alle.

Arvostin kyllä sitä, että niin moni ei halunnut jäädä vanhaan puolueeseen sen siirryttyä halla-aholaiselle linjalle. Mutta se nyt vai ei ole jotain joka erottaisi siniset muista puolueista. Minä en yhdy blogistin käsitykseen siitä että persujen mustamaalauskamppiksella olisi ollut vaikutusta näin huonoon menestykseen. Meitä on monia joihin sen vaikutus on päinvastainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Samantapainen on minunkin näkemykseni. Tuntemus oli lähinnä sellainen, että eihän se ole huono ja ministeriryhmäkin on ihan kelvollinen, mutta missä se on hyvä? Siis hyväksyttävä vaihtoehto mutta ei missään ykkösvaihtoehto.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Paljolti samaa mieltä Salosen kanssa, joten turha toistaa hänen sanomaansa.

Omissa silmissäni merkittävä tekijä Sinisten mahalaskussa oli Terhon täydellinen harmaus ja suoranainen persoonattomuus pj:nä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mikä minä olen Sampo Terhoa moittimaan, mutta kyllä hän monessa mielessä on Soinin vastakohta. Tässä se saattoi koitua sinisten vahingoksi?

Käyttäjän KaisaJrvi kuva
Kaisa Järvi

Loanheittoa on riittänyt ja pilkkaa riittää edelleen. Suomi24 keskustelupalstalla, avautuu millaista Suomessa on tänäpäivänä.

Niitä palstoja seuraa osa kansasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siniset olivat itse mukana politisoimassa somekanavia ennenkuin joutuivat uhriksi.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Näin minäkin sen näen. Kaikki oli S-ketjun logoa myöten lainattu jostain muualta, eikä sinisillä ollut mitään omaa poliittista identiteettiä. Ainoaksi vaikutelmaksi jäi larppauksen tasolle jäänyt historiallinen pukudraama 1930-luvun kypäräpappikokoomuslaisuudesta, mikä sai perussuomalaisetkin näyttämään raikkaalta ja trendikkäältä vaihtoehdolta.

Yhtä uskottavasti siniset olisivat voineet hakea naamiaiskaupasta Pirates of the Caribbean -merirosvoasut ja väittää olevansa 1700-luvun hattupuolueen uusi tuleminen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Minusta Sinisillä ei oikein ollut edes saumaa onnistua hallituksesta käsin.

Sinisten ministerit tekivät ihailtavan vastuullista politiikkaa ja tarjosivat kansan kannalta epämieluisia uudistuksia. Siltä pohjalta on vaikea lähteä kannatusta kerryttämään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jotain on siis täytynyt tapahtua kahdessa vuodessa?
"

Kansalaiset saivat vain enemmän tietoa tilanteesta ja hylkäsivät siniset sen johdosta. Mitä muuta olisi voinut käydä?

Ilmeisesti jotkut siniset pohtivat tuota vieläkin. Voisin selittää pitkällisestikin, mutta miksi vaivautua..

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Jatkuvasta hillotolppa -hokemasta tuli lopulta totuus, vaikka valtaosa ei edes tiennyt, mitä hillotolppa tarkoitti."

Mistäköhän mahtaa olla hillotolppa-sutkaussana peräisin? Luehan sinisten Timo Soinin blogeja, niin kyllä sieltä se pohja sanalle tulee monien muiden sutkaussanojen joukossa.
"Jytky, Hillotolppa, Takiaispuolue…sileäkätinen, fillarikommunisti…

Sanan suola ja säilä kuuluvat politiikkaan. Sukupuolineutraali ilmaisu on kuiva kuin beduiinin sandaali. Silti se on mitä raakinta valtapolitiikkaa, joka pitää haastaa."

Kyllähän olitte tietoisia tai ainakin Simon Elo antoi heti eroilmoituksen yhteydessä ymmärtää, että olette tekemässä "kuoliniskua" eronneille. Mitä tuosta enää murehtimaan, tehty mikä tehty. Muuten tuohan olisi ollut ennustettavissa aiempien puolueista loikkausten kohdalla tapahtuvaksi. Ei mitään uutta länsirintamalla. Koittakaa kestää tappionne.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mihin blogisti uskoo valtiosihteerin hämärän takakonttimatkailun jiohtavan ? Ei kaikki äänestäjät ihan tyhmiä ole, vaikka osaa äänestäjistä voikin viedä kuin mätää kukkoa pitkin ja poikin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kenen joukkoihin flopanneet Siniset siirtyvät tämän jälkeen?

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Lyhyesti: siinä vaiheessa kun vastustajat ja vastustajien pää-äänenkannattaja alkavat vuolaasti ylistämään ja taputtelemaan selkään, tietää tehneensä jotain oikein ... vastustajien kannalta.

Kuinka näin perustavaa laatua olevaa taktista osaamista ei tuossa asemassa olevilta ihmisiltä löydy alkuunkaan ... tai ettehän te enää siinä asemassa olekaan. Juuri tuon osaamattomuutenne ansiosta. Tällainen blogikirjoitus toimii paatoksellisena selittelynä mainiosti harvalukuisille kannattajillenne, mutta totuuden siementä sieltä on turha etsiä. Lähdekritiikkiä harrastamalla olisi tajunnut sen, että sinisillä ei koskaan ole ollut niitä kannatuslukuja, mitä HS on teille kirjannut.

Kaikki kiteytyi tulosillassa median edustajan kuittaillessa Sampo Terholle estottomasti tämän poistuessa ... enää median ei tarvinnut näytellä, Sinisillä ei ollut sille enää käyttöarvoa.

Käyttäjän KaisaJrvi kuva
Kaisa Järvi

Toimittajan käytös siinä tilanteessa oli asiaton kuin koulukiusaajalla.Sen on kansa tuominnut ja Terholle sympatiat menee siinä asiassa.
Osa tietysti saa tuosta kuittailusta omanlaistaan iloa ja tyydytystä.
Toimittaja esittänyt lehtitiedon mukaan anteeksipyynnön käyttäytymisestään.

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Lue uudelleen: ”... enää ei tarvinnut näytellä”.

Kiusaamisesta samaa mieltä, sympatiat olivat tuon nähdessäni täysin Terhon puolella. M u t t a tässä ei ole nyt mistään tunteilusta kysymys, että ”miltä susta nyt tuntuu ja et sunkaan sä ole loukkaantunut”, vaan politiikasta ja sen säännöillä pelaamisesta. Taistelusta vallasta. Siitä että Siniset olivat vain ja ainoastaan työkalu Perussuomalaisten vallan eliminoimiseksi. Nyt sillä ei ole sitä työkaluarvoa, joten toimittajien ei tarvitse enää näytellä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siitä olen samaa mieltä että hämmästyttävä on se vihan määrä mikä halla-aholaisilta on sinisiin kohdistettu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jepp. Mutta ylivoimaisen suurelle enemmistölle äänestäjiä tuon vaikutus on joko neutraali tai sinistä kohtaan sympatioita nostattava.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aivan, lisäksi kyllä myös uteliaisuutta herättävä? Mikä syy tuoda sisäistä konfliktia niin voimakkaasti toreille?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Mutta ylivoimaisen suurelle enemmistölle äänestäjiä tuon vaikutus on joko neutraali tai sinistä kohtaan sympatioita nostattava," vaan ei äänimäärää nostattava.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei pidä väheksyä ihmisten tunteita. Koko puolueen kenttäväki jäi käytännössä perussuomalaisiin ja sinisten loikka ja heidän puheensa loikan jälkeen loukkasivat montaa arkipäivän puolueen puurtajaa syvästi.

Ei siniset tässä mitään uhreja ole. Paha sai palkkansa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minä puolestani hämmästelen sitä vihaa, mikä "halla-aholaisiin" on kohdistettu. "Halla-aholaisten" vihaa en taas ihmettele yhtään, sillä olihan monen kansanedustajan ja kaikkien istuvien ministerien menettäminen aikamoinen shokki perussuomalaisille. Meillä ei taida olla vastaavasta historiallista esimerkkiä, mutta olisi mielenkiintoista nähdä, miten joku muu puolue reagoisi vastaavaan. Jos vaikka vihreät tai vasemmistoliitto repeäisi vastaavalla tavalla kahtia, niin vihaisivatko puolueeseen jääneet muka yhtään vähemmän kuin "Halla-aholaiset" nyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan meillä 100% kattava allegoria, enemmistöläisten ja taistolaisten vihanpito. Myöskin autoritäärisen ideologian sisällä tapahtunut repeämä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Myös SMP hajosi aikanaan kesken vaalikauden ideologisista syistä. Samoin käy aikanaan nykypersuille. Jos menevät hallitukseen niin se nopeuttaa hajoamista.

Syy on siinä että populismi perustuu tyhjille lupauksille, joita ei voi toteuttaa muuta kuin mielikuvituksessa, mutta hallinto vaatii käytännön realismia ja siitä eivät persutkaan pääse mihinkään, kuten eivät muutkaan puolueet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siniset floppasi siksi että persujen kannatus perustui lähes kokonaan maahanmuuttokriittisyyteen, islamofobiaan ja rasismiin. Kun sinisissä ei tällaista puolta enää ollut, kannatus katosi.

No, ei nyt sentään kokonaan kadonnut, eivät kaikki persut olleet ennen islamofoobikkoja, mutta ehkä ne nyt sitten ovat kaikki sitä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Oikea poliittinen peliliike vuoden 2015 maahanmuuttovyöryn tullessa olisi ollut vaatia rajoja kiinni tai uusia vaaleja. Molemmat olisivat räjäyttäneet Perussuomalaisten kannatuksen 25% lukemiin. Yhteistyö olisi ollut vaikeampi sen jälkeen saavuttaa, mutta toisaalta Perussuomalaisia olisi ollut vaikea syrjäyttää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jatkuvasta hillotolppa -hokemasta tuli lopulta totuus, vaikka valtaosa ei edes tiennyt, mitä hillotolppa tarkoitti. Valheellinen väite, että puolueen hajoaminen olisi tehty vain ministerien salkkujen säilyttämiseksi, muodostui yleiseksi käsitykseksi. Näinhän ei ollut, vaan puolue olisi hajonnut ilman ministeripaikkoja."

Siltä se ulkopuoliselta vaikutti, eikä sitä ainakaan tässä blogissa kyetty muuksi todistamaan. Loikkarit eivät ensinnäkään kestäneet demokraattista päätöstä vaan lähtivät, kun eivät saaneet mieleistänsä puheenjohtajaa - ja menivät Soini etunenässä pelastamaan itselleen ministerinpaikat ja -palkat.

Lisäksi loikkarit sitoutuivat palkkioksi ajamaan hyvin epäsuositun pääministerin ja hallituksen politiikkaa. On turha kuvitella, että kansa tällaista palkitsisi. Ei pojat, ei tällä tavalla politiikkaa tehdä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Loikkarit eivät ensinnäkään kestäneet demokraattista päätöstä vaan lähtivät, kun eivät saaneet mieleistänsä puheenjohtajaa - ja menivät Soini etunenässä pelastamaan itselleen ministerinpaikat ja -palkat."

Demokratia on tällaista. Jos puolueeseen tulee epämieluisa johto, niin on lupa lähteä, eli jättää puolue. Tämä pätee kaikkiin puolueisiin.

Pääministeri oli epäsuosittu siksi että hän piti lupaamansa linjan, eli pyrki saamaan Suomen kuntoon, piittaamatta kansansuosionsa heilahteluista.

Tästä syystä pidänkinn epäsuosittua pääministeriä eräänä Suomen parhaista pääministereistä ja hän osaltaan vaikutti siihen että Suomi melkein pelastui.

Jos tämän nyt epäsupositun pääministerin linjaa jatkettaisiin muilta osin, paitsi maakuntamallin suhteen, niin Suomi voisi jopa pelastua.

Nyt näyttää siltä että Suomea oltaisiin jälleen upottamassa järjettömällä veropopulismilla ja toisaalta valtion varojen tuhlailevalla käytöllä.

Kilpailukyky on Suomen taloudessa ratkaisevassa asemassa. Siitä kilpailukyvystä tämä nyt epäsuosittu pääministeri piti erikoisen tarkasti huolta. Nyt sitä puhuu tuskin kukaan, paitsi minä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sallittua loikkaaminen toki on, mutta kuten nähtiin, poliittisesti epäviisasta.

Minä ja moni muu taas pitävät liikemies-Sipilää yhtenä kaikkien aikojen huonoimmista pääministereistä.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Ohhoh. Vihavaiselta tuli kommentti jossa ei mainittu persuja kertaakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Ohhoh. Vihavaiselta tuli kommentti jossa ei mainittu persuja kertaakaan."

Olen huomannut sen ettei niitä kommentteja lueta paljon joissa ei pesruja mainita. Varmaan sinäkin etsit sieltä vain sitä persu- sanaa ja petyit, kun et löytänyt.

I¨m deeply sorry for you!

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #34

Kyllä minä luen kommenttisi, siksi en meinannut uskoakaan että saat kirjoituksen aikaan, leimaamatta persuja milloin miksikin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

"Kyllä minä luen kommenttisi, siksi en meinannut uskoakaan että saat kirjoituksen aikaan, leimaamatta persuja milloin miksikin."

Jos persuja ei olisi olemassa, ei heistä tarvitsisi puhua, mutta kun näyttää siltä että persujen olemassaolo toistaiseksi jatkuu, ja niin myös puhuminen persuista toistaiseksi jatkuu ...... I'm Sorry

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #78

Arto, eivätköhän persuista puhuminen ja heidän olemisensa jatkuminen ole keskinäisessä vuorovaikutussuhteessa toisiinsa.

Vaikka heistä puhuminen on usein perustelematonta ja perusteetonta.

Enkä tiedä vieläkään Sinisten olemassaolon tarkoitusta.
Soinin egoismi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

"Arto, eivätköhän persuista puhuminen ja heidän olemisensa jatkuminen ole keskinäisessä vuorovaikutussuhteessa toisiinsa."

Näin se on
olet asian ytimessä

"Vaikka heistä puhuminen on usein perustelematonta ja perusteetonta."

On erittäin perusteltua että Suomessa on oikeus puhua ja on oikeus mielipiteiden esittämiseen, se oikeus antaa oikeuden esittää mielipiteitä mistä tahansa, myös persuista.

"Enkä tiedä vieläkään Sinisten olemassaolon tarkoitusta.
Soinin egoismi?"

Hallituksen tarkoitus oli pelastaa Suomi ja saada se kuntoon.
Sinisten tarkoitus oli pelastaa hallitus jonka tarkoitus oli saada Suomi kuntoon.
Näin myös kävi, ainakin melkein, joskin lisää toimia tarvitaan Suomen pelastamiseksi.

Sinisten olemassaolon tarkoitus oli siis isänmaan edun ajaminen ja varmaankin samassa tarkoituksessa yritetään edelleen jatkaa sinisten olemassaoloa, joskin kansalaisten tahdosta tällä hetkellä olosuhteet eivät ole sinisten osalta otolliset sen jalon päämäärän tavoittelemiseksi.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #92

"On erittäin perusteltua että Suomessa on oikeus puhua ja on oikeus mielipiteiden esittämiseen, se oikeus antaa oikeuden esittää mielipiteitä mistä tahansa, myös persuista"

En ole toki puhumista kieltämässä, puhu veikkonen vaikka aamusta iltaan. Tarkoitin puhumisen sisältöä. Sillä ei yleensä ole perusteltua sisältöä.
Ilmeisesti, koska sitä ei useimmissa blogeissa ja kommenteissa ole olemassakaan.
"Hallituksen tarkoitus oli pelastaa Suomi ja saada se kuntoon.
Sinisten tarkoitus oli pelastaa hallitus jonka tarkoitus oli saada Suomi kuntoon."
Niin on mutta minä puhuinkin Sinisistä, enkä hallituksen tarkoituksesta, enkä Sinisten roikkumisesta siinnä mukana Orpon ja Sipilän hallitusta pelastamassa, mikä ei Sinistenkään uhrautuvaisuudella pysynyt pystyssä vaalikauden loppuun.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #97

Se hallituksen kaatuminen ei nyt tässä tapauksessa ollut sinisten vika, vaan se oli keskustan ja kokkareiden vika ja niiden lehmänkauppojen vika jonka oli määrä toteuttaa keskustan maakunnat ja kokoomuksen valinnanvapauden. Tämä oli se seikka joka kaatoi SOTEn ja hallituksen, ei sinisillä ollut siinä osaa eikö arpaa.

Keskustan häviö vaaleissa oli samanlaisen sankarillinsen ja itsensä uhraavan teon tulosta kuin mitä oli sinisten lähtö persuista.

Suomen pelastusoperaatioon kuului välttämättömänä osana kiky ja sen toimeenpano. Siihen tarvittiin paitsi keskustan uhraus, niin myös sinisten uhraus. Kokoomus pääsi kuin koira veräjästä, eikä kärsinyt kikystä. Kenties kokoomuksen kannattajista todella suuri osa on sieltä työnantajan puolelta.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Siniset turvaa". Oikeastaan varsin osuva lausahdus kuvaamaan sinisiä. Siniset turvasivat Sipilä - Orpo -hallituksen jatkumisen ja Timo Soinin unelmien toteutumisen. Mauri sai tehdä mikä Maurille annettiin tehtäväksi, jonka jälkeen Mauri sai mennä.
Orpo edelleen ministeriksi, Sipilä kirjaamaan miljooniaan ja Soini ansaitulle eläkkeelle (?) Tai toisenlaiseen hillotolppaan. Sinisten ex-ministerit ja ex-kansanedustajat rapimaan päätään, miten tässä nyt näin kävi.

Tuskin tässä Halla-aholla ja perussuomalaisilla on ollut kovin suurta vaikeutta potkia sinisten savijalkoja nurin.
Tämmöiselle yksinkertaiselle hämäläisellekin näytti irvokkaalta kun henkilöt, esim Terho ja Elo, joille omat voimat eivät olisi riittäneet edes eduskuntaan tai Euroopan parlamenttiin, yhdessä yössä siirtyivät puremaan ruokkivaa kättä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kun Soini oli saanut kaiken, minkä halusi, jätti hän uskolliset valkoiset ritarit kuin nallin kalliolle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nimenomaan halla-aholaiset Soinin nostivat. Myös perhepolitiikka on heillä sama kuin katolisilla esim puheenjohtajan kieltäytyminen puhumasta yhdestä poikueesta mutta heti perään vastaten haastattelijslle isommasta poikeesta joka on katolisen kaanonin mukainen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #38

Mutta Terho, J. Niinistö & CO. uhrasivat oman uransa pelastaakseen Soinille kaksi vuotta ministeriaikaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #41

Saivathan he omaa ministeriaikaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #47

No sittenhän kaikki ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Raimo Vistbacka lähti näihin vaaleihin pelkästään sillä ajatuksella, että ääniä pois perussuomalaisilta hänen oman ilmoituksensa mukaan.

Mielestäni tuo kertoo kaiken olennaisen, ja se on kateuden katkeruutta ja sitä se oli koko sinisten ryhmässä kaikilla.

Et Petteri oikein ymmärrä niitä tuntemuksia mitä täällä pohjanmaalla nuista ajatuksista kentällä ajateltiin, siis niitä joihin itsekkin lukeudun aijemmin tehneen töitä heidänneteen kuten Hongistollekkin ja eka kerran joskus kun sain äänestää eduskuntavaaleissa niin Raimolle ääneni meni ja jatko oli samaa.

Nyt hän sitten pyllisti meikäläisiä kohtaan, unohtaen keitä me ollaan.

Eli todellinen lokakamppanja on ihan omassas ryhmästäs lähtösin ei meistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mielestäni tuo kertoo kaiken olennaisen, ja se on kateuden katkeruutta ja sitä se oli koko sinisten ryhmässä kaikilla."

Vistbakka onkin näköjään parempi mies kuin mitä olen kuvitellut.
Hän on ollut oikealla asialla, yrittäessään viedä ääniä persuilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luultavasti sinisten ja jääntipersujen ristiriidan sitkeä pinnallepulpahtaminen liittyy ideologiaan. Koska kansallismielinen
ideologia perustuu myyttiin yhtenäisestä kansasta sen on vaikea sulattaa poliittisia jakolinjoja. Kansallismielisedtä ideologiasta seuraa siis poliittisen vallan myötä automaattisesti diktatuuri.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hallitukseen jäänti on varmasti ollut se juttu, mistä siniset, osin ihan aiheellisesti, ovat saaneet paljon pyyhkeitä ja petturinkin leiman. Muuten kyllä ymmärrän, että ne perussuomalaiset, jotka eivät olleet Halla-ahon jyrkän maahanmuuttolinjan kannattajia, lähtivät. Halla-aholaiset jyräsivät puoluekokouksessa kesällä 2017 täydellisesti, eivätkä jättäneet esim. yhtään varapuheenjohtajan paikkaa soinilaiselle. Miksi jäädä puolueeseen, jonka aatemaailmaa ei enää kannata ja jossa ei haluta omaa näkemystäsi edustaville antaa enää mitään asemaa eikä vaikutusmahdollisuutta? Tätä nuo sinisiä jatkuvasti mollanneet nykypersut eivät ymmärrä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hakkaraisen kaltaisen hahmon nostaminen varapuheenjohtajaksi oli varmasti yksi niitti. Kuulosti lähinnä veetuilulta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä se oli ihan oikeaa V***uilua ja sen tarkoituksena oli osoittaa kaapinpaikkaa niille jotka sitten lähtivät puolueesta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Varapuheenjohtajat ovat yleensä vahvoilla, kun ministerin paikkoja järjestellään. Jyväskylän ”värisuoran” seurauksena oli ilmeisesti tarkoitus tehdä myös ministerivaihdoksia hallitukseen kesällä 2017.

Olisiko Timo Soini ollut tarkoitus korvata Laura Huhtasaarella ja Jussi Niinistö Teuvo Hakkaraisella? Mene ja tiedä. Onneksi näin ei päässyt käymään ja Suomi-neito sai lisäaikaa.
Tämä oli erittäin tärkeää varsinkin maanpuolustuksen kannalta, kun se oli joutunut edellisten hallitusten aikana suoranaiseen alennustilaan. Jussi Niinistö on tehnyt puolustusministerinä erinomaista työtä.

Ilkka Huotari

Vieläkin on epäselvä, miksi PS:n piti hajaantua kahdeksi puolueeksi.

Miksi Halla-aho ei kelvannut puheenjohtajaksi? Kaikki tiesivät H-a:n maahanmuuttolinjan ja H-a (sekä saman linjan kannattajat) oli hyväksytty puolueeseen. Ei voi olla yllätys, että H-a:sta saattoi tulla puheenjohtaja.

Jos H-a ja halla-aholaiset oli hyväksytty puolueeseen, tietäen, että heidänmaahanmuuttolinjaansa ei tulla koskaan hyväksymään, niin tämä jo itsessään on moraalisesti erittäin väärin. Heiltä haluttiin vain äänet, mutta heidän ja heidän äänestäjiensä asiaansa ei tultaisi koskaan ajamaan.

Vaikuttaa jonkinasteiselta petokselta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yhtähyvin voi kysyä miksi h.-a ei vaivautunt perustamaan omaa puoluetta. Sama repivä vastuuton ote kaikkeen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sini on aivan väärässä. Halla-Aholla on korjaava vastuullinen ote kaikkeen. Puolueessa ja eduskuntaryhmässä ei ole koskaan tuntunut näin kotoisen lämpimältä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #51

Vastuuton ja repivä ote, esim hankkia valtaa vihaviestinnällä, sitten uhriutua kun itse saa kritiikkiä.
Vastuuton ja repivä ote. : Haalia väkivaltarikollisia ehdokkaiksi. Jne

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #51

Halla-ahon politiikka on 100% vastuullista silloin kun puhutaan Perussuomalaisten linjasta. Hän on puolueensa ja ajatustensa keulakuva. Mutta juuri tänään on vaikeata sanoa suoraan, että minne Perussuomalainen politiikka on menossa ja minne se Suomea vie.

Perussuomalaet olivat Soinin johtamana protesteja ja kapinaa ("kuinka te kehtaatte"). Silloin Halla-aho toimi kriitikkona ja Sampo Terho pahojen poikiensa sovittelijana. Nyt voi ajatella että Perussuomalaisilla on joitain isoja kysymyksiä edessään: "Keitä me oikein olemme (ideologia), mistä tulemme (poliittinen pohja) ja minne menemme?"
Kestääkö puolueen siivet vai putoaako se maahan. Vielä tässä vaihessa lentolupakirja on kunnossa. Eron hetki ei ole aina mukava asia, kuten on jo puolueen historiassa nähty. Nyt olisi pysyttävä koossa ja koottava Suomi yhtenäiseksi. Kompromisseja on luvassa, ehdoton ei kaikkeen on toimimaton yhtälö huomisen vaikuttamisessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #108

"Kestääkö puolueen siivet vai putoaako se maahan."

Mikä on se ilma joka kannattaa persuja ja pitää ne ilmassa?

Väittäisin että se ilma liittyy Halla-ahon scripta-päivityksiin.

Kun Halla-aho on nyt hillotolpan toivossa kieltämässä kirjoituksensa, kuten Pietari kielsi Jeesuksen, niin voipa olla että ilma katoaa niiden kantavien siipien alta.

Se on tosin niin että Pietari kielsi Jeesuksen kolmasti, mutta Halla-aho on kieltänyt omat scriptansa vasta kerran, niin että ilmaa on vielä jonkinverran jäljellä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Miksi Sini Jussin olisi tarvinnut perustaa oma puolue?

Meillä puolueessa toimii jäsendemokratia, joka taas mitataan Tampereen puoluekokouksessa kesäkuussa, jos jäsenet on puoluejohtoon tyytymättömiä tai näkee jonku entistäkin paremman vaihtoehdon, niin sitten äänestetään jäsenien kesken siitä.

Jos ei oma valinta osu nappiin, niin tyydytään enemistön päätökseen ja jatketaan niillä sitten, kuten itsellenikin kävi viimeksi.
Nyt näen että porukkamme tiesi kenet valita, ja puoluejohtajat on toimineet hyvin.

2 vuotta on lyhyt aika, sen kestää kyllä hyvin, paitsi Petterin kaltaiset joille oma hallituspaikka meni äänestäjien edelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #54

Kyllä te voitte pitää "teidän puolueenne" mutta olette naurettavia kun sätitte Soinia kiittämättömyydestä. Supernaurettavia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #55

Nauru pidentää ikää ja mahtavaa että voin osaltani auttaa Siniä elämään pitkään.

Käyttäjän Olli-PekkaSalminen kuva
Olli-Pekka Salminen

Sitoutumattona totean, että Sinisten flopin syitä kannattaisi tutkia riippumattomien henkilöiden joilla on riittävästi etäisyyttä asiaan. Kuten kirjoituksestakin ilmenee, katkeruus on vielä vallalla, eikä siinä tilanteessa ole mitään mahdollisuuksia objektiiviseen analyysiin. Jos ja kun puolue on päättänyt jatkaa, suosittelisin ulkopuolisen arvioijan (joku politiikan tutkija) raporttia asiasta. Josko sitä kautta saataisiin edes jonkinlainen näkemys tapahtuneeseen.

Seurasin puolueen perustamisen alkumetrejä mielenkiinnolla. Varsin pian sain huomata, että puolueesta ei kuulunut syys-talven 2017 aikana mitän ja puolue kokoontui julkaisemaan puolueohjelmansa Tampereelle vasta puoli vuotta puolueen perustamisen jälkeen. Tähän kaatui näkemykseni mukaan puolueen tulevaisuus. Organisaatiolta puuttui ripeäotteisuus joka varmasti johtui kirjoituksessakin todetusta maininnasta, että "mehut olivat menneet". Puolueen ensimmäinen puolivuotiskausi joka oli flegmaattinen, johti puolueen tulevaisuuteen ratkaisevasti jota ei edesauttanut sekään, että Soini jättäytyi heti alkumetreillä taka-alalle. Jälkikäteen voi toki jossitella, mutta olen taipuvainen ajatukseen, että puolue kaatui jo sen ensimetreillä heikkoon organisoitumiseen ja edellä mainittuun väsymykseen joka on ymmärrettävää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hitaampaan toimintaan saattoi johtua puoluekokouksemme yllätyksellisyydestä.

Kun kaikki puheenjohtajavalinnat osuivat näin niin puoluehallituksen valtatasapaino keikahti. Se oli liikaa.

Pikakiireellä toteutettuun "arvopohjalähtöön" ei osattu varautua puolueohjelmalla tms.

Eikä valmista tuntunut olleen edes 11.4., kun tv-vaalitentissä puheenjohtajansa S. Terho kertoi linjakseen sen, että EU:n ulkopuolelta tulevat turvapaikanhakijat vastaanotettaisiin EU:n ulkorajojen tuntumassa, mielummin ulkopuolella.

Jos puheenjohtaja Terho ei ole vielä siihen päivään mennessä ollut tietoinen, että tätä EU:ssa on yritetty lukuisten kolmansien maiden kanssa sovittavaksi tuloksetta niin kyllähän se jollain lailla alleviivaa "pihalla olemista"?

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Monilta kommentoijilta unohtuu se että hallitusohjelma oli jo aikaisemmin sovittu, jota eronneet tai on parempi sanoa että piti erota koska sille materiaalille ei ollut enää käyttöä puolueessa, tiukasti noudattivat.
Eihän rehellinen toiminta politiikassa sovi sortille.
Kirjoituksista ja kommentoinneista päätellen jostain syystä vaalitulos aiheutti sairaalloisen hyvän olon tunteen (Euforia) monelle, no tuskin edes siitä kiitosta tuli.
Ei näillä äänikuninkailla ja kuningattarillakaan isommin sanottavaa ollut, taitavasti selostivat mitä on tehty väärin, en minä ainakaan huomannut mitä selvästi olisi pitänyt tehdä niin että hyvä tulee.
Vain rakkikoirat pärjäävät politiikassa.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Sinisten olisi syytä tehdä selväksi kaikille miten peli oikein pelattiin. Jutussa haisee edelleenkin petos perussuomalaisten äänestäjiä kohtaan.
Keksikö Soini yksin juonen? Olisiko Sinisiä syntynyt lainkaan jos Pääministeriltä olisi löytynyt selkärankaa ja moraalia todeta että tämmöinen peli ei vetele? Kun jo hallitukseen valittu puolue pyytää pitämään hallitusohjelmasta kiinni ja seurauksena tästä kaikki ko. puolueen ministerit perustavatkin uuden puolueen pääministerin hyväksynnällä ja myötävaikutuksella ja hallitus mennä porskuttaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut on pääministerin arvot melko kaukana tavallisen tallaajan arvoista. Luonnollinen seuraus olisi ollut hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit. Pääministeri päätti toisin eli hänellä on vähintäänkin osavastuu asiassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lindstömillä oli selkeästi eri tyyli kuin persuilla. Muut olivat vain persuja eri pakkausessa.
Esimerkiksi Niinistön pilkka ei natsahtavia, normaaleja varusmiehiä kohtaan oli sellaista hajoittavaa politiikkaa mitä persut tekevät Putinin hyväksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Esimerkiksi Niinistön pilkka ei natsahtavia, normaaleja varusmiehiä kohtaan oli sellaista hajoittavaa politiikkaa mitä persut tekevät Putinin hyväksi."

Voitko kertoa tästä yksityiskohtaisemmin lisää? En ole huomannut tiedotusvälineiden käsitelleen aihetta. Kohtalaisen raskas henkilöön käyvä syyttely kaipaa vähintäänkin kuvauksen, mitä väitetyllä pilkalla tarkoitetaan ja missä yhteydessä ja muodossa sellaista on tapahtunut.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #100

Ja Kukkakaalijne:n yhteys toimintaan Putinin hyväksi on siis mikä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #105

Suomalaisen keskiluokkalaisen ja kaupunkilaisen nuorison sysääminen pois maanpuolustuksesta.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Tavallisen suomalaisen demokraattista päätöksentekoa kunnioittavan äänestäjän kantilta asia oli aivan selvä. Puoluekokouksessa hävinneet osoittivat halveksivansa demokraattista päätöksentekoa, ja Sipilän ja Orpon myötävaikutuksella turvautuivat käsittämättömään Soinin hillotolpan pelastusoperaatioon. Kansan enemmistö ei tällaista meininkiä voi suvaita.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valtiopäivien avajaisista jäivät kaikki pois. Jopa Lindström.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oliko kaikilla muillakin sinisten ministereillä myönnetty loma? Tuskin, ja jos oli niin melkoinen "sattuma". Paha maku tuosta jäi, joka tapauksessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Soini taisi olla ulkomailla työmatkoilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuka tuo Pirkko Mattila oikein on? Kuinka voi olla ministeri ja samalla tuiki tuntematon?
Miksi persut lähettivät sen pohjoissuomalaisen kärsivännäköisen " ministerin" vaivihkaa jonnekin palkkiovirkaan eikä suomalaiset toimittajat ole sen koomin kysellyt perään.
Äärioikeisto rikkoo kaiken mihin koskee.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #74

Sini se osaa olla menemättä henkilöön, pelkkää asiaa vain puhuu. Ihanaa kuten aina.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #74

Sini hyvä, jos et ole tietoinen hallituksemme (toimitus)ministereistämme niin kannattaisikohan edes harkita tutustumista Suomen politiikkaan ennen kuin laukoo siitä viiden minuutin välein?

Ei siinä, saahan sitä avautua. Jokainenhan saa tuoda oman ymmärtämättömyytensä esille.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Sinisistä tuli hallituskumppani, jolla ei ollut mandaattia mihinkään. Jees-miesten osasto, äänettömiä B-osakkeiden omistajia, jotka vain varmisti enemmistöedustuksen ilman minkäänlaista vastavoimaa KePu/KoK-konklaaville. Kuka sellaista äänestäisi jatkoon?

Toki olisihan se vallankumouksellista, jos eduskunnassa olisi puolue, nimeltään vaikka "kaupallinen puolue", joka sopivaan hintaan lähtisi mihin tahansa hallitushimmeliin mukaan. Puolueen jäsenkirjalaiset olisivat osakkeenomistajia, ja hallitukseenmenopalkkio jaettaisiin osinkoina. Moni varmasti hankkisi jäsenyyden ja äänestäisi.

Siinä mielessä Siniset saattoivat olla eräänlaisia pioneerejä, vaikka kaupallinen puoli ei vielä ollutkaan millään tavalla mukana kuvioissa.

Ilkka Huotari

Sinisten informaatiovaikuttamista vaalien alla:

"Sampo Terho: Perussuomalaisista tulossa Venäjä-mielinen äärioikeistopuolue"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sampo-terho-pe...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sehän on totta. Mutta Niinistökin jatkoi samaa politiikkaa eli se siitä.

Ilkka Huotari
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Jokainen tekee virheitä, mutta omista virheistään ei kannata syyttää muita."
- Petteri Leino

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ei siinäkään olisi ollut moraalisesti mitään väärää, että siniset olisivat eronneet kansanedustajina, kun erosivat puolueesta, jolle oli hallitusohjelmassa nimetty ministerit.

Vai olikohan ministerisalkuilla jotain merkitystä valintaan...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Valinnan voi jokainen tehdä, joko valitset jäädä äärioikeistolaiseen rasistiseen puolueeseen, tai pyrit eroon siitä.

Valinta ei ole vaikea, tuloksesta riippumatta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Yhteisillä äänillä puolet menee oppositioon ja puolet hallitukseen.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Hyvä ystävä, sinisten floppaamiselle on olemassa syy. On ilmiselvää, ettei se ole keskuudessaanne erityisen suosittu teoria, ja on yhtä ilmiselvää, ettet sinä halua uskoa sanaakaan siitä, mitä nyt kerron. Ei se mitään, kerron sen silti.

Siniset floppasi hyvin yksinkertaisen syyn vuoksi: toteutitte käytännössä kaikilla politiikan relevanteilla sektoreilla päinvastaista politiikkaa kuin mitä mahdolliset kannattajanne toivoivat.

Tämä on syy PS:n kannatuksen romahtamiseen 2015-2017 välisenä aikana, ja se on myös syy sille, miksi siniset koskaan lähtenyt lentoon. Ja sama syy tuhosi Juha Sipilän uran.

Kaiken huippu oli maahanmuuttopolitiikka. PS:n ryhmässä yritettiin puhua teille järkeä, että tehkää nyt herran tähden jotain sille turvapaikanhakijoiden tulvalle. Mutta ei. Te kieltäydyitte pistämästä kovaa kovaa vastaan ja sen sijasta ryhdyitte toimiin, joilla kovempaa linjaa vaatineet olisi heitetty pihalle perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

2017 kesäkuussa nähtiin eduskuntaryhmän hajoaminen.

Heti sen perään tapahtuu Turun terrori-isku. Ja sen jälkeen Oulun raiskaussarja.

Ette ilmeisesti koskaan tajunneet, minkälainen vaikutus noilla tapahtumilla oli ihmisten turvallisuudentunteeseen? Ja miltä Simon Elon & co:n monomaaninen rasismijankkaus kuulostaa niiden korvissa, jotka pelkäsivät läheistensä puolesta?

Jos istuu hallituksessa, kannattaa tehdä fiksuja tekoja. Aikaa ei välttämättä kannata käyttää ylenmäärin siihen, että pieksee kaikin voimin niitä, jotka yrittävät huolia esille nostaa ja tehdä niille jotain.

Sinisten kannatus on täsmälleen ansaittua, niin huonoa tekemänne politiikka oli. Voit toki juosta piiloon vihadiskurssiselityksen taakse, mutta se ei asiaa muuksi muuta. Jos olisitte halunneet menestyä, olisi teidän pitänyt valita käytännössä kaikissa asioissa päinvastainen suunta.

En nähnyt Pirkko Mattilan koskaan panevan hanttiin sote-asioissa. Olisi kannattanut. Ehkä hänellä oli jotain parempaa tekemistä.

En nähnyt Jari Lindströmin koskaan panevan kunnolla hanttiin aktiivimalliasiassa. Olisi kannattanut. Hallituskausi on selkävoitto työnantajaleirille. Duunarit odottivat enemmän.

En nähnyt Timo Soinin koskaan ottavan tosissaan niitä asioita, joita nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ajaa. Olisi kannattanut. Jos ainoa ihmistä sytyttävä politiikan sektori on homojen potkiminen, niin aika vähäisillä eväillä ollaan liikkeellä.

Jussi Niinistön en koskaan nähnyt hänen puhuvan sitä kurjaa politiikkaa vastaan, mitä toverinsa harjoittivat. Olisi kannattanut.

En nähnyt Maria Lohelan koskaan käyttäneen saamaansa korkeaa asemaa mihinkään sellaiseen, mitä kannattajat häneltä odottivat.

Enkä nähnyt Sampo Terho koskaan ryhtyneen mihinkään rohkeaan tekoon. Olisi kannattanut.

Vallan myötäily kostautuu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#82

Pitkä luettelo, Matias.

En ole kaikesta suinkaan eri mieltä kanssasi. Minun olisi tosiaankin pitänyt hoitaa aktiivimalli toisella tavalla. Myönnän virheeni.

Kun PS on seuraavan kerran hallituksessa, minkä todellakin toivon toteutuvan nyt, niin sitten pääsette näyttämään miten asioita pitää hoitaa. Jos onnistutte siinä ja vielä niin, että pysytte kasassa, niin myönnän erehtyneeni pahemman kerran. Tehkää siis kaikkenne ottaaksenne hallitusvastuu ja näyttäkää että kykenette siihen koko hallituskauden. Kestäkää äänestäjien palaute ja ottakaa se vastaan naamasta naamaan.

Sitä odotellessa, hyvää kesää ja onnistuneita hallituspyrkimyksiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Omalla merkillisellä tavallaan on ehkä hyvä, että kuuluisa vihervasemmisto on selkein vaalivoittaja.

Mitä ilmeisimmin tällä kaudella maailmantalous kyykkää rumasti. Voimme ehkä selvitä globaalilla lamalla, jos esimerkiksi kauppasotajännitteet eivät aktualisoidu.

Euroopassa haittaa on globaalissa lamassa (jos siis maailmantaloudessa käy parhain päin) Euroopalla on aivan merkityksellinen rooli. Euroopassahan ei olla opittu mitään eurokriisistä. Pankkien ja valtioiden välistä kohtalonyhteyttä ei olla purettu. Tappioita piiloitellaan. Yrityskenttä on pullollaan keskuspankin ilmaisen rahan turvin pinnalla pysyviä zombeja.

Hyvässä tapauksessa Eurooppa kyykkää "vain" viisi prosenttia bruttokansantuotteestaan, mutta Suomen suhdanneherkän avotalouden kohdalla voimme huokaista helpotuksesta, jos taloutemme pakittaa "pienesti" eli ei ihan kaksinumeroista prosenttimäärää.

Tuossa kohtaa tarvitsemme taas vahvasti elvyttävää fiskaalipolitiikkaa.

Sitä uskoisin tulevan nimenomaan vasemmalta laidalta. Puheet verojen kiristämisestä on toki hulluutta. Ehkä ne puheet jäävät demareilta pois?

Valtiomme velka kasvanee 80-90 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta se on tämä hinta yhteisvaluutan ja indeksikorotustaloutemme summasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Uraani halkeaa, mutta persut ei.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ja niin halkesi myös Sinisten poliittinen ura.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #85

"Ja niin halkesi myös Sinisten poliittinen ura."

Mikä on kovin valitettavaa,
sillä persut menettivät siinä halkeamisrytäkässä parhaat kykynsä,
nyt pitää yrittää pärjätä niillä vähemmän kyvykkäillä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vuonna 2015 hallitusta muodostettaessa tehtiin hallitusohjelma, joka on kompromissien tulos. Puolue kuin puolue voi noudattaa vaaliohjelmaansa vasta siinä tapauksessa, kun sillä on ehdoton enemmistö eduskunnassa. Puolassa Laki ja oikeus-puolue saavutti enemmistön maan parlamentissa vuonna 2015 ja voi näin ollen toteuttaa vaaliohjelmaansa. Meillä oli tyydyttävä kaikkien hallituspuolueiden osalta kompromisseihin.
Käsitykseni mukaan Siniset noudattivat vuoden 2015 hallitusohjelmaa, jonka Sampo Terho toi esille julkisuudessa. Hallituksessa on itse asiassa noudatettu myös Perussuomalaisten kädenjälkeä siitä huolimatta, että noudattajina ovat olleet Siniset. On myös huomioitava, että kukin ministeri johtaa omaa ministeriötään voimassa olevien ministeriöitä koskevien työjärjestyksien mukaisesti. Siinä ei hypitä ”aisojen yli” muiden vastuualueille.

Nyt tilanne muuttuu, mikäli on uskomista siihen Rinteen puhekieleen ja kehonkieleen, mitä kuuli ja näki aamu-tv:ssä, kun Rinne ja Halla-aho istuivat samalla sohvalla. Pitäisin ihmeenä, jos Perussuomalaiset pääsevät tulevaan hallitukseen.

Perussuomalaisista eronneet ministerit ovat tehneet hyvää työtä siinä, mihin hallitusohjelma antaa mahdollisuuden. Tämä ei ole näkynyt kannatuksessa.

Kunnioitettavaa tässä on se, että Isänmaan etu on asetettu tietoisena mahdollisesta tappiosta oman edun edelle.

Edesmennyt presidentti Risto Ryti joutui sotiemme aikana samaan tilanteeseen. Hän pelasti Suomen omalta osaltaan kolme kertaa ja joutui maksamaan siitä kovan hinnan terveytensä kustannuksella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No Matiaksella on vastauksessaan konkretiaa. Sallinet, että laajennan tätä abstraktimpaan ympäristöön?

Ensin kannattaa kysyä uutta puoluetta perustatettaessa, että onko tälle tilausta?

Mitä uutta uusi puolue on tuomassa pelikentälle?

Koskapa ideologisesti - mikäli olen oikein ymmärtänyt - uusi puolue on melko lailla lähellä kokoomusta, keskustaa ja kristillisdemokraatteja. Mitä selkeitä eroja ohjelmasta löytyy näihin puolueisiin?

  • Suomen kilpailukykyasema euroalueen jäsenenä. Mitä pitäisi tehdä?
  • Mitä teemme kilpailua vääristäville yritystuille?
  • Sote-uudistuksen lehmänkaupat. Seuraammeko vain sivusta kumileimasimina?
  • Leikataanko lisää, nostetaanko veroja yms. fiskaalipoliittiset suuret kysymykset?
  • Se kuuluisa arvopohja. Haluammeko edes erottautua lähikilpailijoistamme?

Minulle siniset näyttäytyivät kuin kesk/kok/kd-litenä. Samanlaiseen lopputulemaan on voinut päätyä vaikkapa Ari Jalosen tai Kaj Turusen äänestäjätkin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minulle siniset näyttäytyivät kuin kesk/kok/kd-litenä."

Siis aivan mallikas puolue muuten, äänestäjät vain puuttuvat.

Molemmissa suhteissa persut on sinisten vastakohta. Ei niin mallikas, mutta kannatusta riittää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin. Äänestäjät vain puuttuvat, muuten hyvä. :D

Ymmärrätkö sitä, miten tämä touhu oikein menee?

Jos ei ole tuotavaksi mitään uutta peliin niin se kannattaa jättää tekemättä.

Persujen kannatus perustuu juuri siihen, että puolueella on esittää vaihtoehto. Se on toki käynyt selväksi, ettet itse koe tätä vaihtoehtoa omaksesi. Eikä sinun tarvitsekaan.

Huomaa kuitenkin yksi asia: jos siniset olisivat jääneet pois vaaleista niin ehkä sinisten äänestäjät olisivat äänestäneetkin kokoomusta. Kokoomus olisi saattanut siten kiilata kakkospaikalle, kenties jopa ihan kärkeen.

Nyt siniset petasivat persuille kakkospaikan, eikä ykköspaikkakaan jäänyt kuin noin seitsemän tuhannen äänen päähän. Kiitos siitä sinisille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #118

"Ymmärrätkö sitä, miten tämä touhu oikein menee?"

Ymmärrän ja en ymmärrä.
Ymmärrän että kansan mielipide ratkaisee
mutta en ymmärrä sitä kansalaisten mielipidettä muuten kuin osittain.

Ymmärrän sen että rikkaat ajavat rikkaiden etuja
ja että köyhät ajaa köyhien etuja
kristilliset kristillisiä arvoja
viheät vihreitä arvoja

jne.

Mutta en ymmärrä näitä isänmaallisia arvoja, enkä sitä etteivät "ulkomaalaiset" olisi ihmisiä, eikä heille kuuluisi ihmisarvo.

Ymmärrän myös Sipilän ajamaa talouspolitiikkaa, mikä olisi ollut Suomelle paras vaihtoehto myös jatkossa, oikeastaan ainut vaihtoehto, enkä ymmärrä miksi kansa sen vaihtoehdon tyrmäsi. Toivottavasti seuraava hallitus kuitenkin jatkaa sitä.

Sitten en ymmärrä myöskään sitä millä tavalla suurituloisten verojen keventäminen vaikuttaisi piristävästi kansantalouteen. Eivät varmaan suurituloisetkaan sitä itse oikeasti ymmärrä, mutta ymmärrän silti hyvin miksi suurituloiset kannattavat isotuloisten verohelpotuksia ja ymmärrän siis myös helposti sen miksi kokoomus haluaa tätä suurituloisten verotusta vähentää.

Paljon on sellaista mitä en ymmärrä.
Mutta jotain sentään ymmärrän minäkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #123

Arto on aikamoinen puliveivari. Kirjoittaa ettei ymmärrä kokoomusta ja kuitenkin kertoo äänestäneensä sitä puoluetta tai paremminkin sen ehdokasta. Arto kun sanoo "Sitten en ymmärrä myöskään sitä millä tavalla suurituloisten verojen keventäminen vaikuttaisi piristävästi kansantalouteen." Eihän tarvitsekaan vaikuttaa, kunhan vaan kertoo vaikuttavan, sillä pöljät kansalaiset uskovat mitä sanotaan ajattelematta omilla aivoillaan.

Siinäpä sitä purtavaa on ymmärryskyvystä ajatusmaailmoineen ihmeteltäväksi kerrakseen. Onneksi minun aivoni eivät taivu moisiin ajatuskuvioihin. Jotain rajaa sentään pitää olla. Kokoomushan toki ajaa ja on ajanut aina suurituloisten veronalennuksia. Pienempi tuloisten veronalennushyödyt ovat minimaaliset suurituloisten alennuksiin verrattuna ja hyödyt suurempia ansiotulojen korotukset prosentteina lisättynä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #125

Sirpa, ymmärrän että olet koettanut ymmärtää sekä sitä mitä minä olen ymmärtänyt että myös sitä että minä en ole kaikkea ymmärtänyt.

Ymmärrän etten voi Sirpan ymmärrystä millään tavalla parantaa, enkä aiokaan, mutta yritän selventää sitä mitä itse ymmärrän tai en ymmärrä.

Kokoomusta äänestin koska toivoin että sotea saataisiin ensi kaudella eteenpäin ja näen ainoaksi järkeväksi malliksi Vapaavuoren-Lepolan esittämää mallia, jonka mallin Orpo näköjään otti käyttöönsä heti hallituksen kaaduttua. Tämä SOTE on seuraavankin hallituksen tärkein tehtävä, joten äänestin siksi kokoomusta, enkä niiden rikkaiden verohelpotusten takia jota kokoomus valitettavasti myös ajaa.

"Arto kun sanoo "Sitten en ymmärrä myöskään sitä millä tavalla suurituloisten verojen keventäminen vaikuttaisi piristävästi kansantalouteen." Eihän tarvitsekaan vaikuttaa, kunhan vaan kertoo vaikuttavan, sillä pöljät kansalaiset uskovat mitä sanotaan ajattelematta omilla aivoillaan."

Eivät ne kansalaiset jotka kokoomusta äänestävät niin pöljiä ole etteivät tajuaisi, ne vain haluavat omalletunnolleen rauhan siitä köyhien kyykyttämispolitiikasta jota kokoomus harrastaa. Kukaan kokoomuslainen tai kokoomusta äänestävä ei halua omalletunnolleen ja syntilistalleen köyhien kyykyttämistä ja siksi on keksitty tämä legenda että sillä mukamas piristettäisiin kansantaloutta. Oikeasti kansantalous piristyy kyllä niillä Rinteen vappusatasilla, mutta sitä kokoomus ei halua myöntää, vaan väittää että se vie kansantalouden tuhon.

Satanen valtiolta isotuloisten verohelpotuksiin ei siis Orpon mielestä vie maata tuhoon, mutta vappusatanen köyhille sen tekisi. Se väite on valtavassa ristiriidassa todellisuuden kanssa, koska rikkaiden satanen menisi varmaankin sijoituksiin ulkomaille, kun taas se vappusatanen jäisi kotimaahan työllistämään ja pyörittämään talouden rattaita.

"Pienempi tuloisten veronalennushyödyt ovat minimaaliset suurituloisten alennuksiin verrattuna ja hyödyt suurempia ansiotulojen korotukset prosentteina lisättynä."

Pienituloisten veroalennukset palautusivat yhteiskuntaan monta eri tietä.

1. Pienituloisten veroalennukset antaisivat enemmän motivaatiota osallistua työelämään kotisohvan kuluttamisen ja sosialietuuksien nauttimisen sijasta.

2. Pienituloisten veronalennuksen menevät suoraan kulutukseen, elvyttämään taloutta

3. Pienituloisten veronalennukset vähentäisivät maksettavien sosiaalitukien, esimerkiksi asuntotukiaisten määrää.

4. Kun työelämään siirtymisestä tulee kannattava vaihtoehto useille joille se on siin ja siinä kannattaako, niin töihin hakeudutaan useammin ja se on valtava säästö valtiontaloudelle kun elätettävästä tulee veronmaksaja joka osallistuu muiden elättämiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #125

Sirpa, vieläkö minun bannaukseni on voimassa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kunnioitettavaa tässä on se, että Isänmaan etu on asetettu tietoisena mahdollisesta tappiosta oman edun edelle.

Edesmennyt presidentti Risto Ryti joutui sotiemme aikana samaan tilanteeseen. Hän pelasti Suomen omalta osaltaan kolme kertaa ja joutui maksamaan siitä kovan hinnan terveytensä kustannuksella."

Kaikki kunnia Ristö Rytille, Jari Lindströmille ja sinisille.
Isänmaan etu menee puolueen edun edelle,
oman poliittisen uran edelle
ja kaiken muunkin edelle.
Näin sen pitäisi olla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että on hieman ennenaikaista rinnastaa Siniset Risto Rytiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tietenkään sinisten sankaruus ei tule olemaan historiassa yhtä näkyvästi esillä kuin Rytin sankaruus, mutta ei se tarkoita sitä etteivätkö siniset olisi olleet yhtä sankarillisia kuin Ryti aikanaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #99

Joo, Ryti pelasti Suomen itsenäisyyden, siniset pelastivat aktiivimallin ja kikykyykytyksen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #101

"Joo, Ryti pelasti Suomen itsenäisyyden, siniset pelastivat aktiivimallin ja kikykyykytyksen."

Itsenäisyyttä kyllä on, mutta kikyä ei vielä ole tarpeeksi, sitä tarvittaisiin lisää, jotta suomalaisilla olis töitä, eikä se riitä vielä mihinkään että suomalaisilla olisi töitä, tarvittaisiin vielä lisäksi ulkomaalaisia töihin Suomeen ja maksamaan tänne veroja.

Sitä se on se Suomen kuntoon laittaminen, se on sitä että tehdään töitä, kaikki tekee ja tuodaan tänne muualtakin vielä lisää työvoimaa. Muussa tapauksessa Suomi näivettyy.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Eiköhän syy ole yksinkertaisesti se, että jengipettureista ei pidä kukaan. Erityisesti Suomessa, historian syistä. Jos teillä olisi ollut näyttää edes jotain väärinkäytöksiä surullisen kuuluisasta puoluekokouksesta olisi tilanne ehkä ollut toinen, mutta ei.

Onhan se aikamoinen veto, että kun demokraattinen äänestys ei mene oman mielen mukaisesti niin kustaan omiin ja (entisten) kavereiden muroihin ja ilmoitetaan, että eropeli kymppi.

Tästä syystä henkilökohtaisesti äänestäisin mielummin jopa kommunisteja kuin sinisiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miksi kirjoitat Jyväskylän kokouksesta "surullinen"?

Senkö vuoksi, etten minä päässyt sinne omilta kiireiltäni äänestämään protestin mukana?

Protestoimassa Kreikka III:sta, rajavalvontalepsuilusta, sotesotkun hymistelystä, leikkausprioriteeteista (läskiäkin olisi leikattavaksi) jne.?

Onnekseni ääntäni ei tällä erää tarvittu.

Lisäksi: Kreikka III vatuloitiin jo Turun puoluekokouksessa ja sen pystyin antamaan anteeksi, vaikka tiesin "asian näyttäneen" hemmetin huonolta. Kolmospakettiin ei uponnut nimittäin tuota uutta rahaa kuin nimeksi. Kreikka oli jo päässyt eräin termein jo nahan alle.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ei "surullinen" vaan "surullisen kuuluisa". Sellainenhan siitä tuli kun alettiin esittämään, perättömäksi osoittautuneita, syytöksiä kokouksen kulusta - natsit, heilaukset, kurkunleikkaukset ynnä muut.

Sinisten epäonneksi kokous oli videoitu ja käsittääkseni aika tarkalla kammalla katsottu useammankin toimijan toimesta ja yhtäkään esitetyistä väitteistä ei näytetty videomateriaalilla toteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #121

"yhtäkään esitetyistä väitteistä ei näytetty videomateriaalilla toteen."

Silminnäkijätodisteita ei siis oteta huomioon.

Useiden kokouksessa mukana olleiden suulla on todettu että kokouksessa vallitsi natsimeininki. Vaikka juuri sanaa natsi ei oltaisi mainittu, niin se sana kuvaa minusta täsmällisimmin sitä meininkiä joka paikalla olleiden silminnäkijöiden mukaan kokouksessa vallitsi.

Tietenkään ne jotka ovat natsimeiningistä eri mieltä eivät sitä tunnusta, mutta jommat kummat ovat väärässä. Kaikki todistajat olivat ennen kokousta aitoja perussuomalaisia, mutta osa porukasta ja todistajista ei enää kokouksen jälkeen katsoneet sitä olevansa.

Kyllä siellä kokouksessa siis joku sellainen henki täytyi olla joka sai siniset säikähtämään.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #124

Pics or it didn't happen. Muutenhan sitä voi väittää paikalla olleen Kekkosen hengen.

Ja väitän, että videotallenteet on katsottu mediankin toimesta kuva kuvalta ja jos sieltä yksikin edes hiukan epäasiallinen ele olisi löytynyt, se olisi ollut seuraavana päivänä lööpeissä.

Mutta lööppejä ei ikinä tullut. Tuli vain ikuisia kertomuksia.

Pidän todennäköisempänä sitä, että ns. neste oli noussut puoluejohdon päähän ja kuvittelivat henkilökohtaisen suosionsa olevan puolueen suosiota ja lähtivät tämä harhaluulo mielessään toteuttamaan exodusta josta tulikin varsinainen poliittisen uran exitus.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kovasti teki tänään mieli tehdä blogi tästä Sinisten korpivaelluksesta kun tämän aikaisemmin päivällä luin.

En tehnyt vaan pitäydyin suunnitelmassa. Luepas sinäkin se mitä äsken laitoin. Ja myös edellinen blogini kiinnostaa sinua varmasti..? Tulee vielä kolmaskin blogi samaan sarjaan.

Siniset mukaan Nukkuvien tikkiä pelaamaan!

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2750...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kansa on puhunut ja tuomionsa antanut, joten pulinat pois, sillä selittelyillä ja "analyyseilla" ei ole yleensä vaalien ja äänestysten jälkeen mitään vaikutusta ainakaan lopputulokseen.

Sinisillä tulee olemaan pitkä ja vaivaloinen matka kristillisienkään vaatimattomaan kannatustasoon.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hallituspolitiikka vei todella kauas pois perussuomalaisten arvoista ja kannatus laski ymmärrettävästi koko puoluekokoukseen saakka, missä se vääjäämätön tapahtui: Puolueelle valittiin uusi puheenjohtaja. Vaali oli täysin demokraattinen, ja minusta loikkaus tällaisessa tilanteessa, ja se, että loikanneet muitta mutkitta hyväksyttiin osaksi hallitusta, oli loukkaus demokratiaa ja äänestäjiä kohtaan ja hipoi todellakin parlamentaarisen demokratian äärirajoja. Tällaisen ei pitäisi olla edes mahdollista. -Puolueesta voi tietenkin erota, mutta sen täytyy tapahtua toisella tavalla. Virheet kannattaa myöntää reilusti eikä puolustella tyhmyyksiä. Muiden syyttely ei todellakaan auta omaa asiaa, eikä uhriutuminen. - Perussuomalaiset kesti hyvin puolueen hajoamisen, ja on yhtä suuri puolue kuin ennenkin, ennustuksista huolimatta. Perussuomalaiselle politiikalle on todellakin tarvetta, nyt ja tulevaisuudessa.

Käyttäjän MaritaSalenius kuva
Marita Salenius

Niin siis muistututan, että perussuomalaisista lähti muitakin kuin vain kansanedustajia ja ministereitä. Jo puoluekokousviikonloppuna moni laittoi eroanomuksensa. Eikä silloin ollut mitään tietoa sinisistä. Ongelmahan lopulta oli siinä, että alunperin oli olemassa virallinen päivämäärä johon mennessä puoluekokoukseen ilmoittautuminen piti tapahtua. Mutta jostakin syystä - nyt tiedämme syyn! - silloin yhtäkkiä ilmoitettiinkin, että puoluekokouksessa otetaan jälki-ilmoittautumisia vastaan. Tulikin jonoja ilmoittautumistiskille ja linja-autoittain ihmisiä rekrytoitiin vain äänestämään Halla-ahon porukkaa puheenjohtajistoon. Huomasi jo siinä vaiheessa, että tunnelma oli aivan muuta, kuin edellisissä kokouksissa. Kun sitten puheenjohtajavaalin tulos julkaistiin ja ... niin kaikkea käsimerkkejä tuli nähtyä ... ja kun vielä joku Hakkarainen ohittaa Jussi Niinistön, niin silloin moni päätti, että tämä ei ole enää minun puolueeni. Moni koki, että siellä tultiin nyt valmiille. Demokratia on siinä mielessä metka epeli, että se on myös mielipiteen demokratiaa. Ei ole pakko olla äänestystuloksen matkassa. Sinisten ongelma eduskuntavaaleissa oli se tärkein, eli raha. Koska rahaa ei mainostamiseen ollut ja jokainen laittoi omiaan sen minkä kykeni, ei kampanja voinutkaan olla sen suurempaa. Kaiken lisäksi ainakin omassa vaalipiirissämme monet sinisten vaalimainokset oli revitty. Joten kaunaa on riittänyt ja näyttää riittävän edelleen. Jos ei muuta iloa, niin ainakin se, ettei ole ainakaan hallapersuleimaa, sanoi eräs tuttava. Tähän on helppo yhtyä. Sinisissä on paljon erinomaista poliiitikkoainesta. Aika näyttää mihin se kanavoituu.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Arvostamani edesmennyt Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn sanoi aikanaan Nobel-esitelmässään vuonna 1970: ”Yksi totuuden sana painaa enemmän kuin koko maailma.” Tässä kommentissa tulee esille monta totuuden sanaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Mutta jostakin syystä - nyt tiedämme syyn! - silloin yhtäkkiä ilmoitettiinkin, että puoluekokouksessa otetaan jälki-ilmoittautumisia vastaan."

Eli päätöksen teki Timo Soinin puoluejohto.

Käyttäjän MaritaSalenius kuva
Marita Salenius

En tiedä kuka päätöksen teki. Mutta Harri Rautiainen nähtävästi tietää. Mutta Matti Putkonen ja Riikka Slunga-Poutsalo jatkuvasti eri kanavilla muistuttivat, että jälki-ilmoittautumiset hyväksytään. Suorastaan kannustivat siihen. Olihan toki jo viimeisessä ( kevät 2017) perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa nähtävillä viitteitä, että jotakin puuhataan, sillä tunnelma oli jo jotenkin apea ,mutta riviedustajalle asia toki selvisi vasta puoluekokouksessa. Mutta näin on nyt ja tulevaisuus näyttää, mitä tapahtuu. Ainakin Halla-aho on näyttänyt selkeästi, että perussuomalaiset eivät halua hallitusneuvotteluihin, koska puheenjohtajana ilmoitti pysyvänsä Brysselissä kauden loppuun ja tulee eduskuntaan vasta sitten. Selkeä merkki ylimielisyydestä. Kyllä puheenjohtajan on oltava paikalla, kun näin suurista asioista on kyse, kuten mahdollisesta hallitusvastuusta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #115

"En tiedä kuka päätöksen teki. Mutta Harri Rautiainen nähtävästi tietää."

Koska päätös tapahtui ennen puoluekokousta, oli Timo Soini puoluetoimiston ylin pomo.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #115

Olisikohan paikallaan miettiä vaihtoehtoa: eli Halla-aho palaisi europarlamentaarikon tehtävistään nyt, jolloin Brysseliin tulisi lähettää varaedustaja pariksi kuukaudeksi ihmettelemään, "tutustumaan paikkoihin" ja "haistelemaan ilmapiiriä"?

Olisihan se varmasti ihan passeli työharjoittelupaikka, mutta puhumme nyt kuitenkin eurooppalaisten tärkeimmästä kansanvaltainstituutiosta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #120

Jos Halla-aho luopuisi nyt niin tilalle menisi loppuajaksi Toimi Kankaanniemi, joka ei ole ehdokkaana eu-vaaleissa. Eli mitä varten Kankaanniemi harjoittelisi Brysselissä?,

Käyttäjän TimoTorri kuva
Timo Torri

Tässäki on hyvä muistaa ettei perusoletuksena pidä sitä että jos eduskuntavaalit olisi pidetty 2017 siniset olisi saanut enemmän ääniä ja paremman potin. Ihmiset olisivat voineet äänestää jotain muutakin puoluetta.

Sinisten puolueohjelmasta löytyy vähän kaikkia "kivoja" asioista jotka löytyy monen muun puolueen ohjelmista myöskin. Vähän yritetään olla kaikkien kaveri. En usko että kovin moni äänestäjä kuitenkaan on valmis loikkaria äänestämään. Myöskään europarlamenttivaaleissa.

Käyttäjän JariHavela kuva
Jari Havela

Jaa vika on taas muissa? Putinin trollit seuraavaksi esiin?

Toimituksen poiminnat